Bostadsmarknaden ser fortsatt bra ut – hittills har hösten varit exceptionellt livlig

Bostadsmarknaden har fortfarande ett riktigt bra flyt, bedömer Finlands fastighetsmäklare i prognosen för hösten. Bild: Ari Sundberg/SPT

Den positiva trenden kommer fortsätta resten av året, enligt Finlands fastighetsmäklare (SKVL).

I jämförelse med det senaste året har bostadsmarknaden under årets första åtta månader varit betydligare livligare. Det visar Finlands fastighetsmäklares (SKVL) prognos för slutet av året.

Gamla bostäder går bättre

Jämfört med i fjol säljer gamla bostäder 3 procent bättre. Efterfrågan på lägenheter i bostadsaktiebolag väntas öka eller hållas på samma nivå som nu. Det förutspår 70 procent av fastighetsmäklarna, enligt ett pressmeddelande från SKVL.

Både efterfrågan på småhus och hyresbostäder förväntas hållas stabil. Priset på gamla bostäder i höghus väntas sjunka en aning, ungefär 1,5 procent.

– Efterfrågan hålls på en bra nivå och de förväntade prisförändringarna är små i genomsnitt, säger Jussi Mannerberg, vd för SKVL, i pressmeddelandet.

Goda nyheter om sysselsättningen bidrar också till större efterfrågan på bostäder på mindre orter.

Efterfrågan i landet

I Helsingfors centrum är efterfrågan stor oavsett bostädernas skick eller ålder. Det finns ändå också många nya osålda bostäder, vilket stabiliserar priserna. I kranskommunerna har efterfrågan på bostäder ökat. Till exempel i Esbo vill man gärna bo nära metrostationen.

Över 86 procent av fastighetsmäklarna bedömer att handeln av höghusbostäder i Åbo kommer att öka. Det beror på att det byggs många nya bostäder i området.

I Vasa har efterfrågan på småbostäder har varit stor. Priserna har också hållits på en stabil nivå. Prognosen har tagits fram av förbundets cirka 1 600 fastighetsmäklare.