Bortom gränsen väntar parkens lugn

Alldeles utanför den västnyländska gränsen gömmer sig en av Finlands naturs verkliga pärlor, Tykö nationalpark. Med sin lugna tillvaro och sitt aktiva friluftsliv lockar den besökare från såväl Finland som Europa.

– De flesta besökarna lockas av vandringslederna, men också fiske och att paddla är något som de gärna gör, säger Anne Muuri som är planerare på Forststyrelsen.

Hon tittar ut över sjön och pekar på en roddbåt som sakta färdas framåt på det spegelblanka vattnet. Matildanjärvi är en av Tykö nationalparks många sjöar. Förutom dem ger den cirka 34 kvadratkilometer stora parken även plats för andra viktiga delar av den sydfinländska naturen med klippterräng, myrar och skogsmark.

Tykö nationalpark ligger i Bjärnå i Salo, bara några tiotal kilometer utanför Västnylands Tenala. Ändå är det kanske inte alla västnylänningar som känner till Tykö, vilket också syns bland besökarna. De flesta kommer från bland annat Salo och Helsingfors.

Stor besöksskara

Trots att Tykö kan upplevas som obekant för en del västnylänningar lockar nationalparken runt 80 000 besökare varje år. Det är däremot inte nämnvärt fler än innan Tykö blev en nationalpark, vilket skedde i januari 2015. Muuri säger att mängden besökare påverkas mycket av vädret.

– Det är svårt att uppskatta, det kan vara allt från bara ett fåtal den ena dagen till hundratals nästa.

Sommartid är parken mycket populär och då har naturumet öppet varje dag.

– Efter midsommar kommer det alltid flera besökare, innan dess är de mest här på helgdagar och veckoslut, säger hon.

En stor del av besökarna kommer i grupper med såväl unga som äldre deltagare. Muuri nickar mot några pensionärer som sitter och grillar korv vid grillplatsen framför naturumet. De har anlänt med buss på förmiddagen. En del har tillbringat dagen med att grilla medan andra har badat bastu eller vandra runt i närområdet.

– Nationalparken passar för alla, oberoende av ålder. En del av nationalparken är också anpassad för personer med funktionshinder, säger Muuri.

De flesta som rör sig i området startar från Tykös naturum, men det finns också möjlighet att lämna bilen vid den övre delen av nationalparken och vandra därifrån.

Sökes: lugn

De flesta som vandrar runt på området är finländare, men även turistande européer och nordbor har blivit en del av besöksskaran. På senare tid har Tykö även börjat ta emot turister från Asien.

Två finländska turister som promenerar runt i Tykö är Terhi Ahola från Tammerfors och Marika Valli från Vanda. De har nyss anlänt till nationalparken med varsin tung packning på ryggen och planerar att stanna några dagar.

– Vi har inga direkta planer utan vi vill se oss omkring och kanske prova på lite olika aktiviteter, säger Ahola.

De kände för besöka ett naturområde i södra Finland och valet föll då på Tykö. Då de sökte efter en plats konstaterade de att utbudet på nationalparker är relativt litet i södra Finland. Totalt finns det nio stycken.

– Vi ville åka till ett nytt ställe och hittade Tykö via Forststyrelsens sida utinaturen. Det verkar vara en vacker och lugn plats, säger Valli.

Runt och i Västnyland finns förutom Tykö också Ekenäs skärgårds nationalpark, Noux nationalpark och Skärgårdshavets nationalpark. Muuri på Forststyrelsen säger att nationalparkernas besökare ofta letar efter lugn och ro.

– Människor är stressade och behöver ta en paus från vardagen. De vill åka i väg med sin familj, släkt eller vänner för att göra saker tillsammans eller bara sitta och prata, säger Muuri.

Aktivt friluftsliv

För dem som vill göra mer än bara sitta och prata finns det ett brett utbud av aktiviteter. Den vanligaste aktiviteten är att vandra och det finns möjlighet att gå både längre och kortare sträckor. Allt som allt sträcker sig ett vägnät på 50 kilometer runtomkring i området. Det är utmärkt med vita prickar på trädstammarna.

– Vi har gjort vandringslederna så att besökarna kan gå en rundtur och inte måste vända och gå tillbaka. Därför finns det också två färjor i Sahajärvi som går ut från varsin sida av sjön till en ö, säger Muuri.

Förutom vandringslederna är också fiske en populär sysselsättning och det finns möjlighet att hyra både båt och kanot av Forststyrelsen. I Matildanjärvi kan den fiskivrige fånga den regnbågslax som planteras ut i sjön. För få fiska där krävs däremot fisketillstånd som kan köpas från Forststyrelsens nätbutik. I de andra sjöarna är det allemansrätten som gäller.

– Det finns också mycket fåglar och ett rikt djurliv. Flera besökare har med förtjusning berättat att de har sett en lo, säger Muuri.

Området lämpar sig även för cykling och vid sjöarna finns fina stränder. För den som vill ta det lugnt finns det omkring tjugo pausplatser, däribland grillplatser och vindskydd.

Möjliggör lokalt företagande

Nationalparken för med sig en ökad trafik till Mathildedal och andra närliggande orter som alla tjänar på turisterna. Detsamma gäller för Ekenäs vars vackra skärgård lockar många båtburna turister till hamnarna. I Tykö kan hotell- och restaurangbranschen samt olika företag som säljer aktivitetstjänster fungera tack vare turisterna.

– Vi gör också många samarbeten med företagen, säger Muuri.

Både naturumet och företagen har för vana att ordna evenemang i nationalparken som också har fått stå värd för vigslar. Muuri hoppas att det fina sommarvädret består så att många besöker Tykö och även deltar i evenemangen.

– I augusti kan man komma och bygga fågelholkar och på hösten ordnar vi ett evenemang med temat svamp.

Fakta

Nationalparker

Stora naturskyddsområden som ska trygga naturens mångfald och ge besökarna möjligheten att njuta av den.

De första nationalparkerna inrättades 1938.

I dag finns det 39 nationalparker i Finland. Tykö är den nyaste.

I Västnyland och dess omnejd finns förutom Tykö nationalpark bland annat Ekenäs skärgårds nationalpark, Noux nationalpark och Skärgårdshavets nationalpark.