Bortglömt fat blev glöggbas

På lördag kan man smaka på en Fiskarsglögg med en rolig historia. Bild: Fred Karlsson

Ett bortglömt sherryfat blev Ägräs Distillerys frälsning; ett år gammal akvavit blir glögg.

Destilleriet Ägräs Distillery i Fiskars bestämde sig för att skapa en glögg till jul. Eftersom man har skördat framgång med sin akvavit så det var naturligt att utveckla en glögg med akvavit som bas.

En slump

I samband med den övriga akvavitproduktionen förra året fyllde man ett, före detta Oloroso-, sherryfat med akvavit i produktutvecklingssyfte. Det fatet hann mogna lite över ett år, vilket är omkring 52 gånger längre än vanligt.

Bortglömt blir en skatt

Fatet glömdes bort och fick ligga kvar och på hyllan, samtidigt som det gav mer och mer smak till vätskan inuti.

– Först då vi inledde glöggutvecklingen och började gå igenom våra fat hittade vi Oloroso-fatet med akvavit i sig. Aromerna och smaken gjorde det till en självklarhet att produkten får ett nytt liv i vår glögg, säger marknadsföringsansvariga Fred Karlsson.

Glögglördag i Fiskars

Förutom den speciella akvaviten, får glöggen sin smak från blåbär, körsbär, ingefära och några traditionella glöggkryddor. Man kan smaka på glöggen i destilleriets egen bar Tap Room i Fiskars lördagen den 1 december klockan 12 så länge lagret räcker.

– Glömska är inget vi eftersträvar, men denna gång förlåter vi oss själva, avslutar Karlsson och välkomnar på besök till Fiskars på lördag.

Mer läsning