Bollförbundet informerar om division 1-starten nästa vecka

Äntligen. Nästa vecka får EIF och William Lindqvist information om när division 1-säsongen kan köra i gång. Bild: VN-arkiv

Under onsdagen har startdatumet för såväl damernas som herrarnas fotbollsliga meddelats, men Ekenäs IF får ännu vänta på ett besked om när division 1 kör i gång. Dock utlovar Bollförbundet information nästa vecka.

På onsdagsmorgonen meddelade Bollförbundet att damernas fotbollsliga börjar den 13 juni och att 18 matcher spelas i årets serie. Någonting som betyder att serien genomförs i ett annat format än det ursprungliga. Några timmar senare blev det klart att herrarnas liga startar den 1 juli och tanken är att serien genomförs på samma sätt som i fjol. Det betyder att alla lag spelar 27 matcher, men precis som för ett år sedan delas lagen in i två fortsättningsserier efter den 22 matcher långa grundserien.

Dock meddelade ligan på sin webbsida att det fortsättningsserierna kan slopas om coronavirussituationen förvärras. I så fall avslutas serien efter 22 omgångar.

– Vi diskuterar kontinuerligt med hälsomyndigheter för att garantera både spelarnas och publikens säkerhet, säger ligans vd Timo Marjamaa.

På onsdagskvällen kom sedan ytterligare ett besked från Bollförbundet och nu fokuserade förbundet på herrarnas division 1 och division 2 samt damernas division 1. Budskapet var att förbundet, tillsammans med de berörda klubbarna, just nu förhandlar om matchprogrammet och om hur serierna ska genomföras. Som bekant spelar Ekenäs IF i herrarnas division 1.

– Tillsammans med klubbarna måste vi fatta beslut om matchprogrammet eftersom serierna kommer att spelas senare på hösten än vad de brukar. Det betyder att vi måste hitta lösningar med tanke på förutsättningarna för att spela och det måste vara lösningar som alla klubbar godkänner, säger Bollförbundets tävlingschef, Peter Lundström, på förbundets webbsida.

Lundström säger också att eventuella reservplaner för en situation där krisen fortsätter diskuteras.

– Vissa regelverksfrågor är också på bordet. Det viktiga är att hitta ett gemensamt tillvägagångssätt för hur lagen ska hantera en situation om ett coronavirusfall bekräftas.

Mer läsning