Bokkalasets nya producent vill fokusera på publiken

Vidgar vyer. – Litteratur hjälper dig att förstå andra människor, säger Michaela von Hellens. Bild: Privat

Västra Nylands litteraturrecensent Michaela von Hellens har blivit vald till producent för Bokkalaset i Ekenäs. Intimiteten under evenemanget lockade henne till jobbet.

– Jag har flera gånger varit på Bokkalaset och charmats av intimiteten på evenemanget och hur hela staden omfamnar det. Det känns unikt för mindre orter och den stämningen var något jag ville vara en del av, säger Michaela von Hellens.

Hon har tidigare jobbat med musik och teater i Åbo men ville gärna pröva på att jobba på en mindre ort.

– I Åbo, där allt är så stort, får man inte på samma sätt kontakt med publiken eller respons.

Litteratur öppnar nya världar

von Hellens slutför för närvarande sina studier i litteraturvetenskap vid Åbo Akademi. Litteraturen har alltid stått henne nära hjärtat och hon har alltid läst mycket.

– Jag har alltid fascinerats av historier, att lära känna nya människor, nya världar och nya kulturer. Man kan inte resa runt hela världen och framför allt inte resa i tid, men genom litteraturen går det, säger hon.

För von Hellens är det ofta omöjligt att inte sympatisera med protagonisterna i en bok, vilket betyder att läsning också är ett sätt att förstå andra människor, anamma nya tankesätt och se saker och ting ur nya synvinklar. Men det allra viktigaste i läsupplevelsen är ändå språket.

– Jag kan bli alldeles varm och god av en vacker mening. Språkliga formuleringar är för mig som jag antar att musik är för andra.

Trivs i kulisserna

Som producent för Bokkalaset är von Hellens uppgift att se till att de praktiska arrangemangen fungerar – att det blir ett evenemang, att författarna får sina flygbiljetter och att alla lokaler är bokade.

– Jag vill hjälpa människor att hitta kulturupplevelser men min uppgift är att fixa i kulisserna. Där trivs jag.

Även om von Hellens inte har ansvar för programmet har hon också visioner. En av dem är att införa någon form av bokcirkel som en del av Bokkalaset.

– Det finns en massa människor i 20–30-årsåldern som är med i bokcirklar, där man träffas för att helt opretentiöst prata om läsupplevelsen. Något sådant skulle jag gärna se också på Bokkalaset. En tillställning med fokus på publiken, där man kan samlas och diskutera litteratur.

Mer läsning