Bokkalaset talar om det naturliga

Lokalhistoria. Sirpa Kähkönen har skrivit om tvångsarbetsinrättningen i Dragsvik, där hennes morfar internerades på 1920-talet. Bild: Richard Nordgren

Bokkalaset har i höst temat Naturligt. De ungas bokkalas bidrar med författarbesök, poesi för de minsta och kalaslördag på biblioteket.

Temat, som används i ett brett perspektiv, anknyter till firandet av Finlands 100 år av självständighet. Programmen behandlar det naturliga i att vara finländare och hur naturlig självständigheten känns för oss i dag. Jubileumsåret till ära är det mest finländska författare som är med på bokkalaset, bland andra Kjell Westö. Westö är aktuell boken Den svavelgula himlen, hans sjunde roman som utkommer hösten 2017 på svenska, finska, norska och danska. Bland de övriga författarna kan nämnas Johanna Holmström, som utkommer med boken Själarnas ö i augusti. Romanen bygger på verkliga händelser om mentalsjukhuset i den åboländska skärgården. Andra författare på Bokkalaset är Leif Salmén, Ann-Luise Bertell och Sirpa Kähkönen med flera.

Norden representeras av den svenska författaren Katerina Janouch. Janouch är född i Prag, men flyttade till Sverige som tioåring. Hon är känd som journalist, författare och samhällsdebattör. Majgull Axelsson, som är en av Sveriges framgångsrikaste romanförfattare, besökte Bokkalaset år 2008 och nu kommer hon igen. Axelsson är aktuell med en ny bok som utkom i april och som har fått titeln Ditt liv och mitt. Bokkalaset får också besök av den norska prisbelönta författaren Trude Marstein.

Författarbesök och skrivtävling

Under Bokkalaset ordnas också De ungas bokkalas med bland annat författarbesök i skolorna. I år ordnar Raseborgs stads Ungdomsbyrå också en skrivtävling för skolelever för att fira Finlands 100-årsjubileum.

Tretton författare och andra litterära profiler från Finland, Sverige och Norge deltar i De ungas bokkalas. De är Katerina Janouch och Elisabeth Östnäs från Sverige och Åshild Kanstad Johnsen från Norge, illustratörerna Linda Bondestam och Maija Hurme, Malin Klingenberg som vann Runeberg Junior-priset 2017, Anna Härmälä, Minna Lindeberg, läsinspiratören Elspeth Randelin och Pernilla Lindroos från Åland. Adrian Perera som vann Arvid Mörne-tävlingen 2016 är också med, liksom Minna Knus-Galán, som var den enda finländska journalisten i arbetet med Panamapappren. Stefan Lundberg berättar för skoleleverna om sin nya bok På Spaniens tak om pilgrimsrutten till Santiago de Compostela.

Den 11 november ordnas kalaslördag för barn på Ekenäs bibliotek. Docent Mia Österlund inleder programmet med en föreläsning om bilderboken och genusfrågor.

Programmet för barn blir pysselverkstad och sagostunder med illustratörerna Linda Bondestam och Maija Hurme. Illustratör Åshild Kanstad Johnsen, vars debutbok Kubbe lager museum belönades i hemlandet med titeln Årets vackraste bok, deltar också i Kalaslördagen med högläsning på norska. Kubbe, som är en stubbe, finner värde i varje kvist och gren han plockar upp i skogen och ger dem en plats i sin samling.

Mer läsning