Bokfesten på Jurmo växer

Lärarparet Sonja och Patrik Bengtfolks vilar inte på lagrarna. I juli inbjuder de till stämningsfull bokfest på släktens pärla Jurmo i Åbolands skärgård. Bild: Lina Enlund

På bokmässan i Göteborg vaknade Ekenäsbon Patrik Bengtfolks med en klar idé. Varför inte ordna en egen bokfest ute i det yttersta havsbandet. – Vi trodde aldrig att det skulle finnas ett sådant mammutintresse för att komma till Jurmo, säger han.

– Vi har blivit uppringda av författare som undrar vilka kriterierna är för att få medverka under Skärgårdens Bokfest på Jurmo, säger Sonja Bengtfolks.

Allting startade för några år sedan då läraren Patrik Bengtfolks och hans hustru besökte bokmässan i Göteborg. Där och då föddes tanken på att ordna ett eget och helt nytt litteraturevenemang i Finland.

– Vi har många goda vänner som är författare och tänkte att vi tillsammans med dem kunde ordna en trevlig grej i form av en bokfest ute på Jurmo i Åbolands skärgård.

Tanken på en bokfest ute på den mytomspunna och äventyrliga ön är inte särskilt långsökt. Jurmos dragningskraft på författare och andra kulturpersonligheter är vida känd. Bland dem som tidigare fascinerats av den karga och säregna naturen med sina långa rullstensrev är bland andra Arvid Mörne, Benedict Zilliacus och Lasse Mårtenson. På Jurmo finns även det lokala Vrakplundrarförlaget som bland andra gett ut en prisbelönt bok om Jurmo, samt böcker om Utö. Nu för tiden får ön ibland besök av kända finlandssvenska författare som vistas periodvis på ön.

– Många författare som kommer hit har uttryckligen bett om att få vara anonyma. Jag tror de tilltalas av tystnaden och den totala avsaknad av samhällets brus som finns här. Här är det lätt att hitta sig själv och sin egen röst. Att få inspiration helt enkelt, säger Sonja Bengtfolks.

Busslast från Nyland

I fjol startade man upp bokfesten i blygsam skala med hjälp av vänner och bekanta från både Västnyland och Jurmo. Evenemanget fick ett överraskande gott mottagande bland båtresenärer och bybor. Samtliga uthyrningsstugor på Jurmo var uppbokade och det blev snabbt uppenbart att utbudet inte räckte till för de personer som inte hade tillgång att logera i egna båtar.

– Därför föddes i vår arbetsgrupp en tanke på att ordna en paketresa från Nyland i samarbete med Frimans resor. I år kommer det en hel buss med människor. Men det finns ännu lediga platser, säger Patrik Bengtfolks.

Eftersom logimöjligheterna på Jurmo är begränsade valde man att låta paketresenärerna bo på Utö Havshotell. Transporten mellan de relativt närbelägna öarna sker med taxibåtar, vilket ger besökarna en unik möjlighet att bekanta sig med två unika öar under ett och samma veckoslut.

Bärande författare

Rent innehållsmässigt ville arbetsgruppen även utvidga bokfestens litterära ambitioner, där tyngdpunkten ligger på skärgård, historia och kontemplativa inslag. Den stressade nutidsmänniskan skall ges möjlighet att finna ro genom ordet och naturen.

– Vi ville ändå hitta ett bärande författarnamn. Valet föll på Ulla-Lena Lundberg. Av en slump kom vi att träffa henne på Svenska Teatern i höstas och hon tackade genast ja när hon fick förfrågan, säger Patrik Bengtfolks.

Valet är inte särdeles långsökt. Jurmo har nämligen administrativt hört till Kökar ända fram till mitten av 1 800-talet.

– Det är bara ett litet hav mellan Jurmo och Ulla-Lena Lundberg, säger Sonja Bengtfolks.

Filmatiska miljöer

Temat för årets bokfest är Havets röst. På programmet står olika författarframträdanden där de flesta har någon anknytning till Jurmo, hav eller skärgård. Under dagarna ordnas även en sammankomst i det stämningsfulla kapellet med sina filmatiska omgivningar. På fredagskvällen ordnas även ett parallellprogram i byalagets regi, en minneskonsert till Lasse Mårtensons ära där bland andra Sören Lillkung och Benny Törnroos medverkar.

– Jurmo har haft en lång tradition med evenemanget Musik på Jurmo som torkat in. Vi ville därför skapa något helt nytt genom en bokfest. Det är en glädje och en stolthet att få visa upp Jurmo också för människor som inte har möjlighet att komma ut med egen båt, säger Patrik Bengtfolks.

För tillfället har det sommarlovsfirande lärarparet fullt upp med att organisera årets bokfest. Samtidigt smider man planer för nästa år.

– Vädret är viktigt. Nu kan vi bara hoppas på att det inte blåser upp till hård storm. Då kommer man inte ut till Jurmo med mindre båtar. För några år sedan var också algblomningen ett stort problem, säger Patrik Bengtfolks.

Sonja Bengtfolks riktar en uppmaning till alla besökare.

– Det är viktigt att man klär sig och rustar sig efter förhållandena ute på ön, säger hon.

Evenemanget ordnas på Jurmo (Åboland) under veckoslutet den 22-24 juli. Det går att komma med egen båt och övernatta i hamnen. För övriga intresserade ordnas en paketresa från Nyland.

Initiativtagarna vill genom evenemanget bredda utbudet av kultur i skärgården och erbjuda skärgårdsbor och turister en kulturell upplevelse i en spännande kulturmiljö.

Bokfestens program hittas på evenemangets egen Facebook-sida.

Medverkande författare är Ulla-Lena Lundberg, Tommy Hellsten, Sture Lindholm, Camilla Lindberg, Sven Stenlund och Agneta Andersson (från öns eget Vrakplundrarförlag).

Mer läsning