Boken om Gustavsvärn finns nu på svenska

Bild:

Historiken om fästnings- och fyrön Gustavsvärn i Hangö som Finlands fyrsällskap publicerade i höstas har nu utkommit också på svenska. Boken bär titeln Gustavsvärn – Hangös hamnfyr och fästningsö.

Det är Yngve Malmén och Kaj Eklund som står för den svenska översättningen.

Boken, som är rikt illustrerad, behandlar öns omväxlande historia från 1700-talet fram till våra dagar. Skribenterna är flera, däribland fackboksförfattaren Johanna Pakola som också hållit i hela redigeringen.

Boken som på finska heter Gustavsvärn – Hangon linnoitus- ja majakkasaari recenserades i Västra Nyland i november i fjol.

Fyrsällskapet genomför en turné i regionen med sin bok och passar då på att också visa sin film om fyren på Bengtskär. Turnén inleds på bio Olympia i Hangö fredag 22.3 klockan 21.15, bokförsäljningen inleds klockan 20.45. På lördag 23.3 står Bio Forum i Ekenäs i turen och där inleds bokförsäljningen klockan 10.40, med påföljande filmförevisning.

På söndag 24.3 med start klockan 12.45 säljs boken på Bio Pallas i Karis. Här visas också en film om fyrvaktaren på Märket.

Samma dag (24.3) arrangerar sällskapet kryssningar till Gustavsvärn kl. 11, 12 och 13. Starten sker utanför Roxx i Östra hamnen.

praktverk-om-viktig-o