”Böcker med lokal förankring säljer bra”

Barndomen vid havet bakom knuten har präglat Pekka Barck, som alltid vill bo nära vattnet. Bild: Peter Lundqvist

Till vardags hjälper Pekka Barck storföretag i Asien med analysproblem. På fritiden driver han ett bokförlag och skriver lite böcker ibland, men vill inte titulera sig författare.

Sedan åtta år tillbaka är Singapore den plats Pekka Barck betraktar som hemma. Klimatet är långt ifrån Hangös vindpinade väder, men närheten till havet är detsamma. Havet präglar en som person, det är Hangöuppvuxna Pekka övertygad om.

– Jag minns bra vintrarna i Hangö när vinden hade bildat stora snödrivor på vägen som man fick dra cykeln igenom. Det sätter sina spår, konstaterar Pekka.

Pekka är uppvuxen på idylliska Villa Doris, ett stenkast från Plagens strand. Hans mamma Terttu drev pensionatet och hela familjen förväntades hjälpa till under högsäsong.

– Jag har strukit tusentals örngott under min uppväxt, säger Pekka och tillägger att han inte upplevde pensionatslivet som särskilt spännande, speciellt som familjen sällan hade någon egen privat tid.

Men visst fanns det också ljusglimtar. På 1970-talet var det inte ovanligt med stamgäster som stannade en månad i taget. Vänskapsband uppstod. Han hade också ett privilegium som var få andra barn förunnade.

– Jag kunde byta rum så ofta jag ville, skrattar Pekka gott åt minnet.

Ville till London

Efter studentskrivningarna 1982 bar det av till Åbo Akademi för studier i informationsbehandling. Därefter styrde kosan till Helsingfors där han började arbeta och bildade familj med frun Anne. Resandet blev ett gemensamt intresse för hela familjen och år 2004 åkte de till Singapore på semester. De stortrivdes och idén att flytta dit omnämndes flyktigt. Så gick åren och vardagen lunkade på. Våren 2010 pikade Anne Pekka för att inte ha fullföljt sitt löfte om att familjen skulle flytta utomlands.

– Jag sade upp mig från arbetet på Nokia, utan att ha ett annat jobb som väntade. Nokia var vid den tiden ett bra språngbräde, därför vågade jag mig på ett så drastiskt beslut, minns Pekka.

Så började han göra upp planer och granskade allt från antalet soldagar per år till brottsstatistik och skattelagar i olika länder. Efter noggranna överväganden röstade Pekka för en flytt till London, Berlin eller möjligtvis New York

– Men vad spelade det för roll, då Anne och döttrarna Jennie och Julia röstade för Singapore. Så vi gjorde ett gemensamt beslut om en flytt till Singapore, konstaterar Pekka Barck.

Analysens Gordon Ramsay

Inom loppet av några månader sändes containern med ägodelar till Singapore, hemmet – som då fanns i Esbo – hyrdes ut och Pekka fick ett nytt arbete på företaget Teradata. Han beskriver sig som företagets papperskorg, han gör det som ingen annan vill eller kan göra.

– Det som Gordon Ramsay gör inom restaurangvärlden, det utför jag inom analys. Jag hjälper bolag att lösa sina analysproblem.

Arbetsuppgifterna är av mycket varierande slag. Det kan exempelvis handla om en kinesisk bank som vill sälja tjänster till en annan bank och behöver hjälp med att sätta upp en infrastruktur som stöder det.

– Tur nog finns det långt fler problem än vad jag hinner lösa, så jag kan göra nästan vad jag vill. I det avseendet har jag världens bästa jobb.

Barnen leker inte

I den sydostasiatiska kulturen är det viktigt att inte tappa ansiktet offentligt och man gör ogärna kraftiga uttalanden. Pekka konstaterar suckande att han sårar folk varje vecka då han närmar sig problem rakt på sak utan att först linda in ärendet i bomull.

– Jag är känd som den finska buffeln som säger hur saker och ting ligger till, säger han med en pillemarisk blick.

En annan kulturell skillnad är att många asiatiska barn inte leker. Det är folkrika nationer där konkurrensen om de bästa studieplatserna är hård. Fritiden går åt till pianolektioner, privatundervisning i matematik och andra bildande saker. Priset för detta är att kreativiteten lider, barnen lär sig inte problemlösning.

– När de kommer ut i arbetslivet och ställs inför en oväntad situation, kan de bli helt handlingsförlamade, konstaterar Pekka och tillägger att han är glad att de finska barnen förunnas fri lek.

Äger ett bokförlag

Vid sidan av arbetet i Singapore driver Pekka också ett bokförlag sedan 1995, Litorale. Bolaget kom till litet av en slump. Pekka hjälpte två herrar att avsluta ett bokprojekt om segling. Då han kontaktade ett av de etablerade bokförlagen för publicering, tyckte han att villkoren var för dåliga och beslöt att själv ge ut boken.

Att vara bokförläggare är ingen lukrativ affär, men positivt nog har bokhandelsförsäljningen ökat markant under de tre senaste åren. I nyckelposition står medelålderskvinnorna som är de som konsumerar mest.

– Det spekuleras om att många gått tillbaka till pappersböcker efter pekplattornas uppsving, funderar Barck.

Det lokala säljer

I Pekka Barcks författarpark återfinns flera Hangönamn, såsom Tomy Karlsson, Irmelin Sandman Lilius och Björn Österman. Österman kommer i år att ge ut en bok om inbördeskriget i Hangö.

– Böcker som har stark lokal förankring går alltid bra åt och det finns inget stort bolag som tävlar om den nischen. Det är så man måste hitta sitt jobb i framtiden, områden där man inte blir krossad av de stora spelarna.

Trots att Barck själv skrivit nio böcker vill han inte titulera sig som författare. Han berättar att han hade villkor i svenska under skoltiden och att hans modersmålslärare knappast kunnat förutspå att han hade en framtid inom litteraturen. Just nu arbetar han på en bok om hans arbete som ska utkomma på kinesiska och hindi.

Tudelad inför Hangö

Trots att Pekka Barck trivs bra i Singapore, gillar han att besöka Hangö så ofta tillfälle bjuds. Både hans och fruns föräldrar bor här och familjen har köpt ett hus i Gunnarsstrand.

– Vi är fullt medvetna om att vi tar det bästa av Hangö då vi kommer. Vi tycker om de vindpinade havsklipporna, skärgården, grannsämjan, den goda fisken på torget och restaurangerna vid Östra hamnen. För oss är det ett andningshål från det hektiska livet i Singapore.

Pekka säger att han uppskattar det stora arbete som lagts ned på att bygga upp ett nytt Hangö.

– Men jag ser också en ökad bitterhet i vissa läger och jag vet inte riktigt hur jag ska förhålla mig. Ska jag leka turist eller inte?

En sak har livet i alla fall lärt så här långt.

– Man ska njuta av alla de små sakerna som korsar ens väg.

Namn: Pekka Barck.

Född: 1963 i Karleby, uppvuxen i Hangö.

Familj: Hustrun Anne och döttrarna Jennie, 21, och Julia, 19 år.

Arbetat vid bland annat: AEL, TietoEnator, Nokia och Teradata.

Mer läsning