Bobäcks marthor värmer babyfötter

Sockor Gun-Lis Wollsten visar upp sockorna som Bobäcks marthakrets har stickat åt nyfödda. Bild: Jenny Paajes

På hösten för ett år sedan började Bobäcks marthor sticka sockor åt nyfödda i Kyrkslätt. Nu delas de små pastellfärgade gåvorna ut i samband med att barn i Kyrkslätt blir döpta.

Målet var att på hösten 2016 ha tjugofem par sockor att dela ut. Men ivern bland de omkring tjugo stickande kvinnorna i Bobäcks marthakrets var så stor att man redan under våren hade en sats på 15 par sockor att leverera till svenska församlingen att dela ut. Under sommaren har ytterligare 30 par blivit färdiga.

– Det känns bra att göra något gott för någon annan, säger Gun-Lis Wollsten som är en av stickarna.

En dopgåva

Att det just blev församlingen som fick äran att dela ut sockorna till de nyfödda handlade om en praktikalitet. Kyrkan kommer naturligt i kontakt med nyfödda Kyrkslättsbor via dopet.

– Det är naturligtvis också en hälsning om att välkomnas och upptas i en församling med ett par varma sockor, säger Wollsten.

Hon poängterar att det inte är meningen att nedvärdera de föräldrar som väljer att ha namnfest för sitt barn i stället för dop.

– Vi har samarbetat med församlingen tidigare, så det kändes naturligt att låta den få dela ut sockorna. Idén fick vi från finska sidans marthor som gör likadant. När vi hörde om idén nappade vi genast på den.

Bobäcks marthor stickar också Teresa-filtar som skickas till krigsdrabbade länder. Men nu ville man också göra något för dem som bor i Finland.

– Det finns nog också i vårt land de som behöver hjälp. Att få en första socka till sitt barn kan vara en fin sak.

Tågsockor

Modellen på sockorna som stickas heter tågsocka.

– Namnet kommer ur en hjärtskärande berättelse om en mamma som i det krigstida Finland färdades ombord på ett tåg med sitt lilla barn som saknade sockor. En dam som satt i bänken mitt emot började sticka den här modellens sockor av sin egen tröja och gav barnet dem.

Wollsten berättar att hon själv galant hinner sticka ett par tågsockor under en kväll. Av ett garnnystan får hon ihop tre par sockor.

– Ibland stickar jag hemma, ibland stickar vi tillsammans på våra möten. Då kan vi hjälpas åt, till exempel om någon har svårt att sticka hälen, eller har problem med avtagningen. Det är viktigt att det ser hyggligt ut också, säger Wollsten.

Sockorna ser ut som små pastellfärgade karameller. En del är melerade, en del prickiga eller randiga. Några har till och med broderier eller små pärlor fastsydda. Alla uppenbarligen gjorda med kärlek.

Ett stöd till föräldrarna

Kaplan Aino-Karin Lovén har redan hunnit dela ut några par sockor då hon förrättat dop i Kyrkslätt. Det är hon som väljer ut ett par åt den lilla bebis som ska döpas.

– Det är en så ny sak att folk inte alls förväntar sig att få en gåva. Det har blivit en viss uppståndelse kring sockorna. De är såklart glada över gesten att någon stickat för hand ett par söta sockor åt deras barn, men de frågar nog sig varför församlingen har med sig sockor.

Lovén själv tycker att idén är strålande.

– Gesten säger att vi alla är med i projektet att föda upp ett barn till denna värld.

Mer läsning