Bobäck sörjde sin hållplats med gravljus

Protest. 112 ljus kantade Bobäcks hållplats i natt. Bild: Mira Strandberg

112 ljus - ett för varje år som Bobäcks hållplats fungerat – tändes i går kväll av bybor. Då sista tåget stannade i natt överräcktes blommor till passagerare och konduktörer.

Ett drygt tjugotal Bobäcksbor hade samlats till den tysta protesten under den sista natten som tågen stannade vid Bobäcks hållplats. Tillställningen hade arrangerats av Bobäcks byaförening.

– I 112 år har hållplatsen betjänat resenärer, så vi tyckte att vi på något sätt måste uppmärksamma att hållplatsen läggs ner, säger byaföreningens ordförande Hannu Valtanen.

I samma andetag påpekar han ändå:

– All planering utgår från tågtrafiken och stationsområden. Nu stängs hållplatsen med stor brådska och sen börjar kommunen planera. Det är avigt.

– Men den läggs ner tillsvidare. När de nya Flirt-tågen tas i bruk till hundra procent 2017 kommer också Bobäcks hållplats att granskas på nytt. Om kommunen håller fast vid sin planering och får delgeneralplanen för området framåt enligt planerna kommer det att finnas gott om ny bebyggelse här omkring. Och då tror jag att också hållplatsen kan öppnas igen.

Missnöje

En av dem som kommit till hållplatsen denna ruggiga påsknatt är Minna Gustavsson, som bott i Bobäck i tjugo år. Hon har klätt sig i sorgeflor.

– Jag sörjer att jag inte längre kan ta mig till jobbet med tåg. Min arbetsresa blir en halv timme längre då jag måste ta bussen.

Hon och hennes man valde boningsort längs med rälsen eftersom de resonerade så att spåren inte försvinner. Men i stället tas trafiken bort.

– Och för vad? För att folk ska komma två minuter snabbare från Helsingfors till Åbo, säger hon.

Från den 27 mars stannar inga tåg längre vid Bobäcks hållplats eller vid Mankby hållplats på Esbosidan.

Mer läsning