Bo-Göran Åstrand vigdes till biskop i Borgå stift – planerar att besöka alla prosterier nästa år

Bo-Göran Åstrand vigdes till biskopsämbetet i Borgå domkyrka på söndagen. Bild: Sören Jonsson/SPT

I sin predikan betonade biskop Bo-Göran Åstrand vikten av att sträcka ut en hjälpande hand i vardagen.

Biskop Bo-Göran Åstrand från Purmo i Österbotten vigdes till ämbetet i Borgå domkyrka på söndagen. Biskopsvigningen förrättades av ärkebiskop Tapio Luoma.

I samband med biskopsvigningen höll Åstrand en predikan där han, bland annat med en hänvisning till flyktingsituationen, betonade vikten av sträcka ut en hjälpande hand i vardagen.

Född: Den 14 november 1964 i Purmo i Österbotten.

Familj: Hustru, fyra barn, två labradorer och en katt.

Karriär inom kyrkan: Prästvigdes 1991 i Borgå domkyrka och arbetade fram till att han blev biskop vid Jakobstads svenska församling: 1991-1994 som församlingspastor, 1995-2007 som kaplan och 2007-2019 som kyrkoherde.

– I en värld där människor flyr från sina hem för att söka trygghet i andra länder, men många gånger möter stängda dörrar, behövs de som vill se dem som söker hjälp och vågar stå på det godas sida. Vardagsänglar som ser människan och hennes utsatthet.

Bo-Göran Åstrand tillträdde som biskop redan i början av september. Till SPT beskriver han inledningen på den nya posten som en rivstart, men tackar i samma veva sin företrädare Björn Vikström för de förberedelser Vikström gjort inför övergången.

– För mig har det bara varit att stiga in i färdigt varma kläder. Mina uppgifter de kommande månaderna var färdigt inprickade i almanackan, säger Åstrand.

Reser runt nästa år

Inför biskopsvalet i våras sade Åstrand, som då var kyrkoherde i Jakobstads svenska församling, att han vill vara närvarande i församlingsmedlemmarnas liv och att han gärna gör hembesök när han kan.

Åstrand upplever att avståndet till församlingsmedlemmarna är längre när han är biskop, men säger att han redan har planer för hur han kan öka sin närvaro i församlingarna i Borgå stift.

– Nästa år har jag tänkt ordna öppna tillställningar i alla nio prosterier i stiftet, där jag vill träffa anställda, förtroendevalda och alla som har ett intresse för att diskutera kyrkans utveckling och framtid.

– Det här stiftet är speciellt på så sätt att prosterierna och församlingarna är så olika. En församling i Österbotten kan vara mycket annorlunda än en församling i centrala Helsingfors eller till exempel en liten skärgårdsförsamling.

Tio år en lämplig tid

Åstrand har också varit tydlig med att han hoppas på att kyrkan skulle godkänna samkönad vigsel. Den ståndpunkten håller han fast vid som biskop, men han konstaterar att det är kyrkomötet som fattar besluten om kyrklig lagstiftning.

– Vi bör hitta en modell som vår kyrka kan leva med. Det ska vara möjligt för dem som vill viga samkönade par att göra det, men de som inte vill göra det ska inte tvingas till det, säger Åstrand.

Björn Vikström var biskop i Borgå stift i tio år. Åstrand tycker att det låter som en lämplig tidsperiod också för honom själv. Sedan blir det dags att gå i pension.

– Jag fyller 55 år i höst och ingen ska tro att det är jag som svarar i biskopens telefon när jag är 70 år gammal.

Bo-Göran Åstrand är den åttonde biskopen i Borgå stift.

Mer läsning