Blomqvist vill öronmärka en större del av familjeledigheten för pappor

Minister Thomas Blomqvist (SFP) vill öronmärka fler månader av familjeledigheten för pappor. Bild: Heidi Hakala/SPT

Enligt Thomas Blomqvist (SFP), minister för nordiskt samarbete och jämställdhet, måste fler månader öronmärkas för papporna för att främja jämställdhet.

I Finland använder papporna en betydligt mindre andel av familjeledigheten än i de flesta andra nordiska länder. De finländska papporna tar ut cirka 10 procent av familjeledigheten, medan motsvarande siffror för Norge är 20 procent och 30 procent i Sverige och på Island, uppger SFP.

– Erfarenheterna och statistiken visar tydligt att en utökad öronmärkning av familjeledigheten för papporna är avgörande för att uppnå ett mer jämställt samhälle och familjeliv. En jämnare fördelning av ledigheten stärker också jämställdheten i arbetslivet, säger Blomqvist i ett pressmeddelande.

Blomqvist deltog i lanseringen av Nordiska ministerrådets rapport "State of Nordic Fathers" i Köpenhamn på torsdagen. Rinnes regering har fattat beslut om att förnya familjeledigheterna så att mammorna och papporna får lika många kvoterade månader.

De inkomstrelaterade ledigheter som är kvoterade för pappor ska förlängas utan att den andel som för närvarande kan användas av mammorna ska förkortas, skriver Blomqvist i pressmeddelandet.

Mer läsning