Kock

(grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen)

Startar i oktober i flerform med närstudier kvällstid, distansstudier och arbetsplatsförlagd utbildning.

Restaurangkock

(yrkesexamen i matservice)

Du får lära dig laga mat med olika tekniker från råvara till färdig maträtt på ett ekonomiskt och hållbart sätt med fokus på närproducerade råvaror. Studierna sker i flerform med start i november.

Kundservice och försäljning

Om du sökt jobb inom restaurangbranschen eller planerar att göra det har vi utbildningen för dig! Axxell har tillsammans med många olika arbetsgivare planerat utbildningen för att du skall kunna förbereda dig för jobbet så bra som möjligt. Du får lära dig bl.a. om servering, dryckeskunskap, kundservice, kassahantering och redovisning och du får avlägga både hygien- och serveringspass - allt du behöver för att komma igång med ditt nya jobb! Start våren 2020.

Även servitör-utbildningar

Våren 2020 planeras både en yrkesexamen i kundservice på restaurang (servitör) och en påbyggnadsutbildning för servitör för den som har en kockexamen från grunden och vill arbeta eller arbetar som servitör.

Axxell ordnar även kock- och servitörutbildningar i Pargas

Läs mera på www.axxell.fi/kock

Besök oss under Slow Food Festivalen i Fiskars 5-6.10!

I augusti startade en ny grupp studerande på kockutbildningen i Karis. I gruppen studerar både unga, vuxna och invandrare. Emilia Voutila är en av dem som inledde sina studier i augusti. Hon kom till kockutbildningen direkt efter nian eftersom hon sedan barn har vetat att hon vill jobba med mat och utbildningen känns nu verkligen som hennes grej.

• Jag trivs jättebra! Lärarna är bra och motiverar oss och hjälper när man behöver.

Det att både unga och vuxna är i samma grupp tycker hon också att fungerar bra.

• Man tänker inte ens på att vi är unga och vuxna i gruppen, alla jobbar tillsammans och vi har en bra grupp.

Micke Björklund fungerar som en mentor och inspirationskälla för studerande och lärare.

– Micke tillför en profilhöjning och trivselfaktor, säger lärare Thomas Landén.

–Jag är konkret med i köket. Jag vill titta, lyssna och lära känna studerande och lärare och framförallt utveckla och jobba upp förtroende, konstaterar Micke själv.

Hela initiativet kom från början från Micke Björklund själv.

– Jag har sett vart vår bransch är på väg. Det är färre sökande och ännu färre ungdomar som kommer ut i arbetslivet. Problemet finns i hela Norden. Branschen har skriande brist på bra utbildade kockar och brist på bra restauranger. Jag gillar ju vår finska matkultur. Så i stället för att bara klaga tänkte jag att jag gör något åt saken själv.

Målet är att öka intresset för branschen och fokusera på matkulturen i Finland.

– Tryggheten och grundkunskapen ska vi här i Axxell förse studerande med. Om man inte känner trygghet i det man gör söker man sig någon annanstans, säger Micke.

Utbildningen behöver också anpassas till behoven. Det handlar om en livsstil.

– Ge dig själv tid att växa in i yrket. Chocktempot på en säsong är nytt för nya i branschen.

Praktik utomlands är alltid att rekommendera, konstaterar Thomas.

Nöjda studerande

Amanda Fiskars, Cecilia Orre och Tessie Fagerholm studerar alla andra året till kock. Amanda har alltid tyckt om att laga mat och baka och har alltid vetat att hon vill bli kock, medan både Cecilia och Tessie inte riktigt visste vad de skulle bli, men nu har hittat sin plats. De trivs alla tre med studierna.

• Vi är som en stor familj! Alla i gruppen kan jobba bra tillsammans och vi trivs ihop, säger Amanda med ett skratt.

De är alla tre överens om att det är en bra sak att Micke Björklund finns med som inspiratör.

• Micke har humor, man har aldrig tråkigt när han är med! säger de med en mun. Han har så mycket energi och det smittar av sig, man får saker gjorda när han är med.

Det är också möjligt att avlägga studier under sommaren på t.ex. sommarjobbet. Alla tre har avlagt examensdelen kundservice och försäljning som planerades tillsammans med arbetslivet. Cecilia har dessutom som läroavtal avlagt examensdelen matproduktion i storkök på ett åldringshem under sommaren.

Jobb finns

Ansökan till utbildningen sker direkt till Axxell med ansökningsblanketten som finns på hemsidan. Både unga som söker direkt från nian och vuxna är välkomna.

– Vi rekommenderar prao för alla ungdomar som funderar på kockyrket. Prao ger en möjlighet att komma och titta och följa med utbildningen och se vad utbildningen och yrket innebär, säger lärare Ulla Pohjola-Silfver.

– Det grundläggande jobbet är samma för alla. Men det finns 20-30 olika sätt att göra köttbullar på. Därför är det ett konstnärsyrke, säger Micke.

I nuläget har Axxell rätt att utbilda kockar på svenska men man hoppas att det blir möjligt att utbilda även på finska inom en nära framtid.

– Du har garanterat jobb i branschen. Har man intresse är det ett fantastiskt yrke. Du har möjlighet att forma dig och få en nystart, säger Micke.