Bli inte för ivrig

På onsdag eftermiddag debuterar IF Raseborgs Oliver Helander på EM-nivå. 21-åringen kommer till Tyskland med ett personligt rekord på 88,02 meter och under den senaste tiden har det talats mycket om Helander som ett medaljhopp.

Visst, är man sjätte bäst i världen är det klart att det finns potential till det mesta. Men man måste också komma ihåg att det är Helanders första mästerskap och att de som har kastat längre än honom är européer. Framför allt de tyska spjutkastarna har imponerat och en inte alltför vågad gissning är att Johannes Vetter, Andreas Hoffmann och Thomas Röhler är oerhört taggade på hemmaplan.

Dessutom finns också esten Magnus Kirt – som har besegrat några av tyskarna – med i ekvationen.

För tillfället är finländsk spjutkastning inne i en tung sekvens. Vid sidan av Helanders framgångar har det inte funnits mycket att hurra för. Tero Pitkämäkis säsong förstördes på grund av skada och man kommer heller inte ifrån att 35-åringen onekligen är inne på karriärens målraka.

Finlands andra EM-deltagare, Antti Ruuskanen, är tillbaka efter skada men är trots det ett frågetecken. Utöver Helander finns det heller inte särskilt många unga och intressanta namn. Allt det här har lett till att 21-åriga Helander har fått axla en framgångstörstig spjutnations höga förväntningar. När Kariskillen nyligen tog sitt första FM-guld var glädjen förstås stor. Men samtidigt var segerresultatet det sämsta på 30 år.

Helander har stor potential och det är fullt möjligt att han utvecklas till en regelbunden mästerskapsdeltagare. Och som bekant är allting möjligt i idrott. Men trots det känns det fel att förvänta sig en medalj av Helander redan nu. Det är också orättvist att pressa en ung kille på det sättet, särskilt med tanke på att nivån på motståndarna är otroligt hög.

Samtidigt är en av Helanders stora styrkor den mentala biten. Han verkar inte bry sig särskilt mycket om vad utomstående tycker och tänker, utan nöjer sig med att låta resultaten tala. Bevisligen har det redan i det här skedet fört honom en lång bit upp på karriärstegen.

Jesper Sundström