Bland gravstenar och rhododendronbuskar

AKTIV. Viktor Löfgren är en av dem som lyckats lägga vantarna på ett jobb i sommar. Bild: Elsa Kemppainen

Viktor Löfgren sökte tre jobb i hopp om att åtminstone ett skulle ge napp.

Intervju

Du som våndas över gräsmattan som ska klippas varje vecka där hemma kan trösta dig med att du inte har Viktor Löfgrens jobb. Han trimmar, rensar och fixar bland hundratals gravstenar på Ekenäs gamla begravningsplats.

– Jag ville tjäna extra pengar, säger den sexton år gamla Ekenäsbon med lövblåsaren i högsta hugg.

Löfgren visste att kampen är hård, och sökte tre jobb i hopp om att åtminstone ett skulle ge napp.

Det lönade sig att ansöka flitigt. Löfgren fick jobba för Ekenäsnejdens svenska församling under två veckor i augusti, och en vecka i juni fick han dessutom jobba i stället för en kompis.

– Den som vill ha jobb ska helst ha kontakter, säger Löfgren, som ändå var så lyckligt lottad att han klarade sig utan.

Fysiskt tungt

Efter den första dagen kände han sig mörbultad efter åtta timmar av tungt arbete i hällregnet, men kroppen vande sig snabbt.

– Jobbet är fysiskt, men man vänjer sig.

Några dagar senare kom också solen fram och livet kändes genast trevligare.

Jobbet börjar klockan sju. Visst känns de tidiga väckningarna tunga, men efter några minuter ute bland gravstenarna brukar Löfgren ha hunnit skaka av sig den värsta tröttheten.

Han bor nära jobbet och slösar ingen tid på arbetsresor. Det är också praktiskt att kunna traska hem för att äta lunch under matrasten.

Sextonåringen har inte vilat på lagrarna, redan i fjol hade han ett sommarjobb som inhoppande bärförsäljare. Det var mindre fysiskt men mer socialt – att småprata med sommargäster, ortsbor och turister hörde jobbet till. Jobbet på begravningsplatsen är mer ensamt.

Men jobb är jobb, och Viktor Löfgren hinner med den sociala biten när han är ledig. I sommar ska han hinna ta det lugnt på sommarstugan i Tenala, men också träffa kompisar. Också vännerna har sommarjobb.

– Det skulle vara trist att vara den enda som inte jobbar.

Väderexperten tipsar

Vid det här laget är Viktor Löfgren expert på hur man klarar sig i såväl gassande sol som vågrätt regn. I dag skiner solen från en nästan molnfri himmel, och skärmmössan är ett måste för den som inte vill få solsting. Men glöm inte det viktigaste:

– Drick mycket vatten.

Mer läsning