Blå villan ger en blick rätt in i bloggvärlden

Spännande. Eva Frantz väver en intrig med ett överraskande slut i sin nya deckare Blå villan. Bild: Helen Korpak

I fjol debuterade Yle-journalisten Eva Frantz som deckarförfattare med Sommarön. Den debuten gav henne titeln årets debutant tidigare i år. Och nu i augusti är hon aktuell igen, med en ny deckare.

Bok: Blå villan

Författare: Eva Frantz

Genre: Deckare

Förlag: Söderströms & Schildts

Utgivningsår: 2017 (250 sidor)

Eva Frantz debutbok Sommarön (2016) fick viss kritik för att det dröjde för länge innan det blev något mord. Men det kan man inte säga om Blå villan. Här snackar vi deckare; tidigt i boken sker det första mordförsöket, som alltså stannar vid ett försök.

Mer ska komma på sidor som följer, både flera mordförsök och ett fullbordat och synnerligen bestialiskt mord, utan att för den skull avslöja för mycket.

Bloggvärld som känns igen

Blå villan, som är den första boken i en deckarserie om polisen Anna Glad, utspelar sig i den finlandssvenska bloggvärlden. Rebecka Stenlund driver bloggen "Becca i Blå villan", i en småstad i Svenskfinland.

Lappnäs, som finns i Lovisa, nämns som orten där Blå villan står. Det kunde lika gärna vara Ekenäs, igenkänningsfaktorn är hög. Det känns hemtamt, livsstilsbloggare i samma stil som Becca i Blå villan finns i Svenskfinland, till och med i Västnyland. Kanske inte lika framgångsrika – så att de lever på sina bloggar – men lyckligtvis har verklighetens bloggare knappast heller råkat ut för dödshot i kommentarfälten såsom Becca. Någon är tillräckligt hatisk och utsätter bokens bloggare för ett mordförsök.

Utöver trollen på nätet figurerar ett riktigt skogstroll i området runt Beccas villa. Länge är det bara Beccas son Bruno, som hon har tillsammans med Peter Stenlund, och Brunos kompis Sally som sett skogstrollet. Det här trollet kommer att ha en viktig roll och gör en insats som visar att han har ett hjärta av guld. Pekpinnen om att inte döma någon på grund av utseende är tydlig – och behövlig dessa dagar.

Intrigen är skickligt vävd och språket – med undantag för några små skrivfel; exempelvis ett 'är' i stället för 'än' på ett ställe – njutbart. Periodvis slukar jag deckare, främst av rikssvenska författare. Emellanåt, under läsningen av Blå villan, inser jag att jag tänker "just det ja, den här författaren är finlandssvensk och vi är i Svenskfinland, tänk att boken är så bra".

Och då skäms jag, för varför skulle den inte vara bra? Och jag inser att det förmodligen finns en ny deckarvärld att upptäcka. De kanske är flera, de finlandssvenska deckarförfattarna. Åtminstone ska Blå villans föregångare å det snaraste läsas, i väntan på fler böcker om den sympatiska Anna Glad.

Eva Frantz lämnar flera ingångar öppna för just Anna Glad. Bland annat stänger hon dörren till sitt gamla liv och möter en ny man. Vad ska hända här? Blir det barn? Och var ska de bo? Sådant börjar jag fundera på.

Johanna Lemström Reporter

Bok: Blå villan

Författare: Eva Frantz

Genre: Deckare

Förlag: Söderströms & Schildts

Utgivningsår: 2017 (250 sidor)

Mer läsning