BK vann med uddamålet mot SIF

Uddamålsseger. Andreas Rönnberg gjorde BK:s sista mål i hemmasegern över Sjundeå IF. Bild: Jesper Sundström

BK verkade gå mot en bekväm seger när Sjundeå IF stod för motståndet i herrhandbollens FM-liga. Men SIF kom tillbaka även om BK till slut vann med 29–28 i Karis.

Det dröjde tre minuter innan något av lagen gjorde mål på lördagen, men sedan drog SIF in två bollar i rask takt. Gästerna klarade ändå inte av att bygga vidare på försprånget. BK både kvitterade och tog ledningen med ett mål en stund senare.

Det var små marginaler i Karis och inget av lagen var särskilt intresserat av att låta det andra rymma. Visserligen lyckades BK vid ett tillfälle ta ledningen med 8–5, men SIF hämtade upp underläget.

I den 18:e minuten ledde BK med 9–8 och då fick Sjundeå en möjlighet att ta över initiativet i matchen. BK åkte nämligen på två utvisningar inom loppet av några sekunder och det var nyckelspelarna Andreas Rönnberg och Oscar Kihlstedt som förvisades till bänken.

SIF lyckades inte utnyttja utvisningarna till fullo, men klarade av att kvittera. Ott Varik fick en jättechans att göra 10–9, men han missade sitt friläge. I stället var det BK som tog ledningen i följande anfall men SIF kom tillbaka och tog ledningen igen.

Gästerna ledde med 13–11 då det återstod några minuter att spela av den första halvleken men i paus var det BK som hade gjort flera mål. Hemmalaget kom tillbaka, kvitterade och samtidigt som summern gick gjorde Topias Laine 14–13.

– Vi gör en bra första halvlek och klarar av att göra det vi har kommit överens om. Men utvisningen som vi drar på oss i slutet stör oss och vi hamnar i en svacka efter det, säger SIF-tränaren Kaj Hagman.

Snabbt ryck

BK kom ut starkt efter paus och gick snabbt upp i en 19–14-ledning. BK-tränaren Mikael Källman säger ändå att laget inte såg sig tvunget att ändra på särskilt mycket i paus.

– Det är endast en spelare i dag som ser till att matchen är jämn och det är Sjundeås målvakt Rony Leven. Men samtidigt gör vi honom bra, då vi bommar så många lägen som vi gör.

BK fortsatte att trumma på och då det återstod en kvart att spela verkade hemmalaget gå mot en bekväm seger. Ledningen var uppe i 24–17 och med tio minuter kvar stod det 27–20 på tavlan.

Men sedan hände någonting. SIF började knappa in och slutet av matchen blev synnerligen händelserikt.

– Vi har en stor ledning och tappar den helt i onödan. Vi var otåliga i vissa situationer och det straffade sig, säger Källman.

Då det återstod dryga tre minuter ledde BK med 28–26 och SIF:s Carl Weurlander drog på sig en utvisning. Rony Leven klarade ändå av att rädda den efterföljande straffen och en stund senare reducerade Jan Hagman, också han på straff.

Men i det efterföljande BK-anfallet fälldes Andreas Rönnberg av Jan Hagman, med ett rött kort för Sjundespelaren som följd. BK utnyttjade det hela och gjorde 29–27. Då var lagen redan inne på den avslutande spelminuten, men SIF klarade av att göra ett sista mål och fastställa slutresultatet 29–28.

– Som sagt, vi klarar av att göra det vi har kommit överens om under långa stunder i den första halvleken. Men jag vet inte om vi blir nervösa eller vad det handlar om då vi sedan tappar. Jag måste analysera händelserna några gånger för att få en klarare bild av vad som hände, säger Kaj Hagman.

– Jag tycker ändå att det är vi som är det bättre laget i dag och det är nog inget snack om vem som skall vinna den här matchen, säger Mikael Källman.

BK-46: Maksym Biegal 7, Topias Laine 6, Benjamin Helander 2+3, Andreas Rönnberg 4, Oscar Kihlstedt 2, Linus Lindberg 2, Alex Lignell 1, Kenneth Dahlberg 1, Tatu Riihimäki 1

SIF: Jan Hagman 3+4, Ott Varik 6, Sten Maasalu 5, Gustav Svanbäck 2, Vincent Voutilainen 2, Elias Nyman 2, Taavi Tibar 1, Atte Marjamäki 1, Carl Weurlander 1

Mer läsning