BK tog till vara chansen

Man kan plocka fram hur många klyschor som helst, men faktum är att BK-46:s handbollsherrar hade kniven på strupen på lördag eftermiddag. Och visst, man hade ryggen mot väggen. Och det var vinna eller försvinna när den tredje semifinalen mot Dicken körde i gång.

En och en halv timme senare var det sedan fest i Karishallen. Hemmasegern med 28–19 betyder att BK ännu har chansen att ta sig till final. För att ta till ytterligare en klyscha: BK var nu bäst när det gällde och stod för en synnerligen stark insats.

Plötsligt fungerade det mesta för BK. Försvaret och Bodgan Klepa höll Dicken på blygsamma 19 mål och i anfallet spelade BK nu – efter en något trevande start – med både tålamod och målmedvetenhet.

För Dicken, som inlett semifinalserien med två segrar, var det plötsligt stolpe ut. Mikael Mäkelä var bra som vanligt i målet, men nu fick han inte den hjälp han behövde av försvaret. Därmed föll kontringarna bort och då BK dessutom fick förhållandevis bra stopp på Dickens starka linjespelare Tadas Stankevicius hade Dicken plötsligt betydligt färre alternativ att ta till.

Så efter att Dicken först vunnit i Karis efter förlängning och sedan med tolv mål hemma i Britas, blev det nu en förlust med nio mål i Karis. Så det kan svänga snabbt.

Samtidigt är det skäl att minnas den lilla inte helt oviktiga detaljen att det fortsättningsvis är Dicken som leder matchserien och att laget nu har en ny matchboll i morgon i Britas. Och det är klart att får Dicken samma medvind som man hade i onsdags då spelare som spelare steg fram får BK det svårt.

Å andra sidan har myntet definitivt två sidor – spelar BK som i lördags får Dicken det precis lika tufft. Det som kanske stack mest ut bland statistiken från den matchen var att efter att Dicken gjort sju mål på tio minuter gjorde man endast tolv till under de avslutande femtio minuterna. Det är för – att uttrycka det snällt – i minsta laget.

Men hur man än vänder på det är läget sällsynt spännande. Både Dicken och BK har visat att man är kapabla att besegra varandra och än så länge har hemmaplansfavören inte heller varit något större stöd. Hittills under den här säsongen har man spelat friskt i kors.

BK kan nu komma till spel med en skön seger i bagaget. Även om det nu gäller att nolla läget vet man ändå – i båda lägren – att det är Dicken som måste tänka om. Hos BK finns det knappast orsak att ändra så mycket.

Det som sedan talar för Dicken är väl faktum att laget nu har två chanser att säkra finalplatsen. Om det blir hemmaförlust i morgon får man ännu en chans i en femte och avgörande match i Karis på lördag.

Och det skulle i så fall bli något riktigt extra. Den stora vinnaren är då, åtminstone på förhand, publiken.

Thomas Sundström Nyhetschef