BK pinade Dicken men kammade noll

Inte enkelt. Johanna Terlinden hade ingen enkel uppgift när hon skulle vakta målet mot Dicken men Terlinden stod för en bra insats. Bild: Jesper Sundström

BK-46 bjöd upp till kamp borta mot Dicken när FM-ligans handbollsemifinaler körde i gång på onsdagskvällen. Trots en bra insats förlorade BK med 25–23.

Inför semifinalserien mellan BK-46 och Dicken var det ingen fråga om vilket lag som var favorit. Dicken har dominerat den finländska damhandbollen de senaste åren och är dessutom regerande mästare.

Det faktum att BK slog Dicken i fortsättningsserien, samt att laget stod för en bra kvartsfinalserie mot SIF gjorde ändå matchen intressant. Det började lovande för BK och ställningen var 2–2 efter fem minuter.

Dicken rymde sedan till 5–2 men BK knappade in och efter 17.56 reducerade Linda Melanen hemmalagets ledning till 7–6. Då vaknade Dicken, gjorde några nödvändiga mål och i paus ledde laget med 13–9.

– Vi försvarade bra i dag och räddningarna av vår målvakt ledde till att vi kunde kontra. Flera gånger gjorde vi mål på våra kontringar och då vi samtidigt stoppade Dicken i försvaret betydde det att vi kunde knappa in på deras ledning, säger BK-tränaren Thomas Holmberg.

Spännande avslutning

Under den första halvan av andra halvleken ledde Dicken oftast med fyra bollar och hemmalaget verkade gå mot en seger. BK var inte av den åsikten och kämpade sig tillbaka. Med ungefär tio minuter kvar reducerade Linda Sjöblom till 20–19 och ett par anfall senare gjorde Elin Löf 21–20. Det följde Johanna Terlinden upp med en räddning och BK ställde om snabbt, men laget kvitterade inte.

I stället drog Emilia Holmberg på sig en två minuters utvisning i försvaret och Karolina Nylund gjorde 22–20 på det efterföljande straffkastet. Det numerära underläget till trots såg Pamela Degerman till att det blev 22–21 och efter det stod Terlinden för en ny räddning.

Med knappa fyra minuter kvar kvitterade Degerman men glädjen blev inte långvarig för Annika Näräkkä förde upp Dicken i en ny ledning. Då steg Jannica Kullberg fram och kvitterade matchen när matchuret visade 57.55.

43 sekunder senare nätade Nylund och Dicken ledde med 24–23. Med ungefär en halv minut kvar att spela fick Kullberg ett bra läge men skottet träffade stolpen. Det ledde till en kontring för Dicken och Betina Lillqvist fastställde slutresultatet 25–23.

– Förlusten grämer med tanke på vi hade lyckats kvittera i slutet. Jag måste ändå ifrågasätta några domslut för jag tycker det är konstigt att vi fick utvisningar genast då vi gick tätt på Dickens spelare. De blev inte utvisade vid motsvarande situationer, säger Holmberg.

Viktig match

Det krävs tre segrar för att gå till final och Dicken leder alltså med 1–0 i matcher. Lagen möts följande gång på söndag eftermiddag och då spelas matchen i Karis. Med tanke på det jämna resultatet på onsdagskvällen har BK chans att göra bra ifrån sig i hemmahallen. Däremot lär inte Dicken underskatta Karislaget efter en sådan här pärs men det sena avgörandet kan kanske ta med sig en positiv känsla.

– Senast Dicken besökte Karis så var det vi som vann. Vi kommer att göra det svårt för deras spelare och jag tror att vi har chans att kvittera till 1–1, säger Holmberg.

Inför semifinalserien fick BK veta att målvakten Ana Radojevic måste lämna Finland och BK-46 på grund av att hennes turistvisum hade gått ut. Det ledde till att Johanna Terlinden fick ställa sig mellan stolparna och det gjorde hon bra.

Målvakten landade på 15 räddningar.

– Med tanke på utgångsläget så stod hon för en bra match och jag lyfter på hatten för henne. Hon klarade av det här med bravur, säger Thomas Holmberg.

Dicken-BK-46 25–23 (13–9)

BK-46: Pamela Degerman 6, Emilia Holmberg 5, Jannica Kullberg 3, Linda Melanen 3, Nicolina Nynäs 2, Linda Sjöblom 1, Elin Löf 1, Nicolina Fredriksson 1, Alexandra Rönnberg 1