BK-damerna visade sin potential

Erica Gustafsson gjorde en lysande match mot Dicken med Emilia Valkamo. Bild: Thomas Sundström

Karislaget BK-46 gav sig självt och sina anhängare en tidig julklapp, då laget i tisdags krossade tabelltvåan Dicken i damernas FM-serie i handboll. Slutresultatet 32-23 (16-10) är dessutom hur rättvist som helst då laginsatsen var säsongens överlägset bästa hittills.

Mot Dicken gäller det att minimera sina tekniska misstag och inte låta det snabba Helsingforslaget få igång sitt kontringsspel. I bägge aspekterna lyckades BK så gott som perfekt då man endast gjorde 10 tekniska misstag under hela matchen och då Dicken bara fick ett par kontringslägen.

– Vi var mycket laddade idag och hade som tema att hålla fokus i hela 60 minuter. Då både försvaret och anfallet lyckades samtidigt, blev resultatet det här. Skönt att gå till julpaus med två viktiga segrar i ryggen, säger en av matchens verkliga giganter, BK:s högerback Erica Gustafsson.

Tufft försvar, effektivt anfall

Redan i matchinledningen kunde man ana att Dicken skulle få det tufft. BK:s försvar fungerade klanderfritt och uppträdde som en enhet. Framåt dundrade Gustafsson in bollar med kraft med en hög procent. Hon fick bra hjälp av höstens stjärnskott Nicolina Fredriksson som agerade med ett fint självförtroende från sin vänsterkant och var hundraprocentig i sina avslut. Efter en kvart var ställningen 10-4 och så värst mycket närmare kom inte gästerna i fortsättningen.

Andra halvleken var ytterligare ett bevis på hur bra BK försvarade. Målvakten Rebecca Adolfsson behövde bara göra en enda räddning i halvleken, utan att laget skulle ha råkat i någon svacka och Dicken kunnat hota.

I stället fortsatte firma Gustafsson & Fredriksson att ösa in mål. Den sistnämnda missade sitt första och enda skott i matchen dryga 3 minuter före slutet och i det skedet hade hon gjort 9 mål på 9 skott. Hon slutade till sist på imponerande 10 mål och samma saldo nådde även Gustafsson.

– Skönt med en dylik lagseger, men också skönt för mig personligen att lyckas efter ett par bleka matcher. Jag har varit lite missnöjd med mig själv, så desto roligare med en sådan här seger.– Vi har jobbat hårt ända sedan i somras och det börjar ge resultat nu. Det är bra då de yngre spelarna kliver framåt och då vi spelar i en atmosfär där det även är tillåtet att misslyckas, känns allt lovande inför vårsäsongen. En finalplats är vår självklara målsättning, sammanfattar en glad Erica Gustafsson.

Tråkig avskedsgåva

Förutom redan nämnda Erica Gustafsson och Nicolina Fredriksson, är det skäl att också lyfta fram Alexandra Rönnberg och Jannica Kullberg, vars insatser i mittförsvaret var guld värda. Men sammafattningsvis var det nog hela lagets seger, för ingen svek i denna viktiga match.

Hos Dicken var det nattsvart och laget verkade nästan uppgivet direkt från början. Malena Heikkinen var stark på slutet och centern Jessica Gammals svår att få bukt på. Men i övrigt var det klena insatser och tränaren Thomas Hivert, som nu gjorde sin sista match som tränare för laget, borde definitivt ha fått en trevligare avskedsgåva än vad som nu var fallet.

BK-46 – Dicken 32-23 (16-10)

BK-46: Nicolina Fredriksson 10, Erica Gustafsson 10, Jannica Kullberg 4, Ingrid Lindbom 2, Elin Löf 2 Nea Heerman 2, Alexandra Rönnberg 1 och Sirja Lassinharju – Heinonen 1

Dicken: Anna Lindahl 1+4, Jessica Gammals 4, Malena Heikkinen 4, Mia Åstrand 3, Emilia Valkamo 2, Matilda Peitsaro 2, Tove Salokivi 1, Catarina Nyberg 1 och Karolina Nylund 0+1