BK-damerna skärpte sig och slog KyIF

Viktig. Sirja Lassinharju-Heinonen tillför mycket. Bild: arkiv/Thomas Sundström

Karislaget BK-46 tog en hemmaseger i handbollens FM-serie för damer då man i lördagens match slog gästande Kyrkslätts IF med 34-27 (19-16). Det var BK:s första hemmamatch för säsongen, så det var viktiga poäng som stod på spel då premiärmatcher ofta är riktgivande.

De flesta förväntade sig nog två taggade försvar, men det blev tvärtom då bägge lagen var passiva. BK försvarade dåligt i 45 minuter medan KyIF:s försvar läckte i hela 60 minuter.

I första halvleken rann bägge lagens anfallare enkelt igenom mot passiva försvarare. 35 mål är en hel del under en handbollshalvlek, men egentligen kunde man ha gjort ett dussin mål till, men det satte en många tekniska misstag stopp för.

Rebecca Adolfsson matchhjälte

Hemmamålvakten Rebecca Adolfsson blev sedan matchhjälte då hon agerade levande vägg under andra halvlekens första kvart. Hon höll nollan i 10 minuter och släppte endast in en boll på 15 minuter då BK ryckte från 19-16 till avgörande 27-17:

– Jag vet inte riktigt vad som hände i det skedet, men det är klart att det känns jättebra. Jag har spelat mycket mot dagens motståndare och vet ungefär hur de brukar skjuta. Vi delar på målvaktsansvaret med Johanna Terlinden och i dag var det min tur att lyckas. En viktig seger, men inte kan vi vara nöjda med försvaret, säger en glad Rebecca Adolfsson.

Vingklippt KyIF orkade inte

Efter andra halvlekens BK-ryck, var matchen avgjord. KyIF orkade inte hålla skärpan uppe och det är inte heller så konstigt då laget har några absoluta nyckelspelare skadade. Framåt skapade man en hel del, men försvaret får som helhet underkänt. Målvakterna fick ingen hjälp alls av uteförsvaret och speciellt på kanterna fick BK enorma ytor att använda.

BK saknade Erica Gustafsson som vilade ett krånglande knä, men det gick bra då många andra tog ansvar för målskyttet. Det verkar som om Hangödamerna Nicolina Fredriksson och Mathilda Sandblom går mot en intressant andra säsong i BK-skjortan. Bägge har helt klart gjort förbättringar i tempoväxlingarna och det bådar gott inför fortsättningen.

Lassinharju-Heinonen viktig

Sirja Lassinharju – Heinonen är tillbaka efter sin svåra knäskada och har en bit kvar till toppformen. Men hennes bidrag både på plan och utanför är mycket viktig för laget. Hon är helt enkelt en riktig krigare.

Rebecca Adolfsson gjorde alltså ett suveränt inhopp i målet och fick rättvist pris som matchens bästa spelare. Ett extra omnämnande förtjänar också Nea Heerman som kom in i slutet av första halvleken och överlistade landslagsmålvakten Suvi Erhovaara retfullt enkelt tre gånger i följd.

– Två poäng, javisst, men nog borde vi vinna med klarare siffror då vi gör 34 mål. Det var alltså försvaret som svek denna gång, förutom i början av andra halvleken. Vi skulle försvara brett på gästernas Jessi Laasio och högt på Johanna Degerth, men det så man inte skymten av i första halvleken.

– Förutom de två poängen, är jag glad för Rebecca Adolfssons skull. Dylika insatser är viktiga för en ung målvakts självförtroende, sammanfattar BK-tränaren Mathias Lindén.

BK-46: Nicolina Fredriksson 8, Sirja Lassinharju–Heinonen 4+2, Jannica Kullberg 5, Alexandra Rönnberg 4, Nea Heerman 3, Mathilda Sandblom 2+1, Linda Melanen 1, Linda Sjöblom 1, Erica Kullberg 1, Elin Löf 1 och Elin Strandberg 1

KyIF: Johanna Degerth 6, Jessi Laasio 5, Liisa Holopainen 5, Fanny Axberg 4, Aini Salminen 3, Mariela Lönnqvist 1+1, Daniela Lindgård 1 och Emmi Paajanen 1

Mer läsning