BK-damerna kunde inte hota HIFK

Nicolina Fredriksson gjorde en bra match mot serieledande HIFK. Bild: Thomas Sundström

En bra halvlek räckte som väntat inte till för Karislaget BK-46 då man i söndagens FM-seriematch för damer tog emot gästande Helsingfors IFK. Ännu efter 35 minuter var ställningen 17-19, men resten av matchen slutade 8-17 och således blev slutresultatet 25-36 till HIFK, säsongens guldfavorit nummer ett.

BK:s första halvlek var klart bättre än den andra och man hängde bra med i HIFK:s tempo. Skulle BK ha fått fason på mittförsvaret, hade en hemmaledning i pausen varit helt realistisk. Nu försvarade man lågt och passivt och tillät gästernas Linda Cainberg och Ida Väyrynen stänka in mål efter mål. Framåt var det dock en positiv insats som BK presterade och man lyckades ofta rycka i sär HIFK:s försvar.

Cainberg till Holopainen

I andra halvleken lade BK allt på ett kort och började punktmarkera Väyrynen. Då steg nyckelspelaren Linda Cainberg fram och frispelade gång på gång centern Ella Holopainen. Denna är inte den kraftigaste av centrar, men oerhört svår att få stopp på och mycket säker med att greppa bollen.

17-19 blev 17-23 på knappa tre minuter och därmed var BK:s chans att rubba HIFK borta. Några minuter senare stod spelet 22-30 och i den sekvensen gjorde Holopianen 4 och Väyrynen 3 mål.

BK:s stora positiva överraskning i andra halvleken var högeryttern Nea Heerman som kunde utnyttja ett passivt HIFK-försvar flertalet gånger och avsluta hur effektivt som helst. Någon kamp om segern blev det aldrig mot slutet, till det är HIFK alltför rutinerat och starkt.

Fredriksson har slagit igenom

BK råkade ut för en motgång i första halvleken då Linda Sjöblom ådrog sig en knäskada som vid första anblicken tyvärr verkade vara allvarlig. Största problemen uppstod i mittförsvaret vars fysik inte räckte till.

Spelarna är också ganska tysta av sig och kommunikationen ibland obefintlig. Framåt var det också problem på backsidan, speciellt då man saknade armbågsskadade Sirja Lassinharju-Heinonen. Nu blev Erica Gustafsson alltför ensam då det gäller skott från 9 meter.

I stället var det de unga yttrarna som tog för sig. Redan nämnda Nea Heerman stod för sin i särklass bästa insats hittills under säsongen och på vänsteryttern går 17-åriga Nicolina Fredriksson från klarhet till klarhet. Hon är för närvarande sexa i skytteligan och går mot en intressant handbollsframtid då utvecklingskurvan pekar brant uppåt:

– Det har gått bra under hela hösten och jag har gett mitt allt både på träningar och på matcher. Jag har kämpat med dåligt självförtroende tidigare och det är först nu som jag vågat börja ta för mig. Nu är jag vänsterytter, medan jag i fjol var högerytter och det har förstås haft en stor betydelse för mitt spel då jag är högerhänt.

– Trots att det gått bra, tar jag inget för givet. Jag går i gymnasiet i min hemstad Hangö och reser till Karis i praktiken varje dag. Det är ganska tufft och så mycket mer än skola och handboll, hinner jag inte med nuförtiden. Men jag klagar inte, för det är mycket roligt med handboll just nu, säger en glad Nicolina Fredriksson.

BK-46–HIFK 25-36 (13-15)

BK-46: Nea Heerman 6, Erica Gustafsson 4+2, Nicolina Fredriksson 5, Jannica Kullberg 3, Alexandra Rönnberg 1, Elin Löf 1, Linda Sjöblom 1, Emilia Holmberg 1 och Mathilda Sandblom 1

HIFK: Ida Väyrynen 9, Ella Holopainen 7, Kathleen Ax 7, Linda Cainberg 5+2, Anna Vinogradova 2, Inka Jäntti 2, Petra Gostowski 1 och Anni Kaikko 1

Mer läsning