BK-46:s tempo knäckte SIF

BK anföll på bred front mot SIF, här genom Sebastian Säkkinen. SIF-spelarna är målvaken Rony Leven och Christoffer Thor. Bild: Lina Enlund

Det emotsedda västnyländska derbyt i handbollens FM-liga på onsdag, slutade i en klar hemmaseger för BK-46 från Karis. Gästande Sjundeå IF tvingades ställa upp med en decimerad trupp och orkade inte hålla samma tempo som BK i matchen som slutade 33-23 (15-10).

BK inledde i ett ursinnigt tempo och det formligen sprudlade av spelglädje. Då SIF stod för onödiga tekniska misstag, utnyttjade hemmalaget detta genom att snabbt svänga om till snabba och halvsnabba motanfall. Då Oscar Kihlstedt forcerade in bollen med kraft efter 12 minuters spel, innebar det målet att BK ledde med hela 9-3.

Men BK har i några matcher tappat både fokus och tempo efter starka inledningar, så också nu. I fortsättningen blev det färre kontringar och mera spel mot muren och den spelbilden passade SIF riktigt bra. Sex minuter senare hade SIF reducerat till 9-8, inte minst tack vare yttern Christoffer Thor som avslutade effektivt från sin kant och med en imponerande repertoar.

Knappa fyra minuter före pausen stod spelet ännu 12-10, men sedan var det BK för hela slanten då man fastställde pausresultatet till 15-10.

Natt och dag för Rönnberg

BK:s kapellmästare Andreas Rönnberg gjorde en riktigt dålig första halvlek, men i början av andra halvleken tog han helt över matchen och låg bakom det mesta hos hemmaanfallet. Men det är väl just det som är styrkan med att ha rutin, man säckar inte ihop fast det blåser lite snålt, utan kan lägga det hela bakom sig och liksom börja matchen på nytt i andra halvleken.

På 12 minuter ryckte BK från pausresultatet 15-10 till 25-15 och i det skedet gjorde Rönnberg fem mål och gav tre målpassningar.

Punktmarkeringar bet stundvis

Då spelet stod 25-15 tog SIF en timeout och efter den började man punktmarkera både Rönnberg och Kihlstedt. Det bet bra och gästerna steg ända till 28-23 då hemmaanfallet tog onödigt stressade avslut.

Men i slutet av matchen var det åter BK för hela slanten då SIF var tröttkört och med tröttheten kom de tekniska misstagen. Matchens sista fem minuter slutade 5-0 till BK efter bland annat två sevärda kontringsmål av utmärkte centern Robin Sjöman.

"Svårt att känna glädje"

Matchens stora positiva överraskning var SIF:s vänsterytter Christoffer Thor som gjorde åtta mål på nio skott.

– Det är svårt att känna glädje över sin egen insats då det egna laget förlorar. Nu var vi tvingade till omställningar då spelare saknades och det blev jag som fick ta många avslutningar.

– Men nog var BK snäppet bättre än oss i dag och vann rättvist. I slutet kunde vi inte alls svara på deras tempo och BK sprang sönder oss, analyserar Christoffer Thor.

Ingen annan hos SIF stod för någon panginsats och bl.a gjorde skytteligatrean Ott Varik ett enda mål på ett enda skott. Sten Maasalu gjorde i alla fall sex mål, men på en blygsam avslutningsprocent. BK packade ihop sitt försvar för att ta bort duons rörelseutrymme och det lyckades bra.

Fin permanent hos BK

Även BK saknade ett par backar, men lagets permanent och rutin kom väl till nytta. Redan nämnda Andreas Rönnberg var magisk i början av andra halvleken, medan Oscar Kihlstedt stod för en bra allround insats. Målvakten Bogdan Klepa hade inte sin bästa dag, speciellt i andra halvleken, men det behövdes heller inte i matchen.

Av många sevärda spelare, var BK-centern Robin Sjöman bildligt talat huvudet högre än de andra. Han gick en hård kamp med SIF:s center Eduard Zakharov, drog på sig ett par utvisningar för rejäla brottningsgrepp, orsakade ständiga bekymmer för motståndarförsvaret och till och med kontrade in tre mål.

Med andra ord en händelserik och effektiv dag på jobbet:

– På grund av min axelskada då jag spelade i Cocks, fick jag koncentrera mig på intervallträning i stället. Med andra ord orkar jag nog springa då grundkonditionen är bra. I dag avgjorde vi tack vare kontringarna, medan betyget dras ner av att vi slappnade av helt onödigt under första halvlekens senare kvart.

– Utvisningarna bekymrar jag mig inte så mycket för, för det händer ett och annat då man är center, avslutar Robin Sjöman.

BK: Andreas Rönnberg 8, Robin Sjöman 6, Oscar Kihlstedt 4, Janne Korpimäki 1+3, Albert Lindholm 3, Victor Westerlund 2, Sebastian Säkkinen 2, Oliver Nordlund 2, Linus Sjöman 1, Miska Henriksson 1

SIF: Christoffer Thor 8, Sten Maasalu 6, Vincent Voutilainen 4, Eduard Zakharov 3, Ott Varik 1, Atte Marjamäki 1

Mer läsning