Bronsfest för BK-damerna

Uppfattningen om att bronsmatcher är onödiga, kom kraftigt på skam i lördags i Karis bollhall då BK-46 från Karis tog brons i damernas FM-serie i handboll genom att slå Grankulla IFK med 28-22 (14-11). Det sammanlagda resultatet i de två bronsmatcherna blev 51-39 till BK-46.

Inramningen med årets största publik och med laddad stämning både på planen och läktarna, garanterade att ingen förblev oberörd. Efter slutsignalen var glädjen total hos hemmaspelarna, men samtidigt en aning vemodig, då två stora BK-profiler, Pamela Degerman och Thomas Holmberg, tackade för sig och avslutade sina storslagna karriärer.

– Beslutet att lägga skorna på hyllan har vuxit fram de senaste månaderna, för kroppen håller inte längre för alla påfrestningar. Just nu känner jag en märklig blandning av lättnad och glädje.

– Det är oerhört skönt att få avsluta karriären som vinnare i den sista matchen och jag uppskattar verkligen den här medaljen. Men allt har sin tid och nu är det dags att fokusera på familjen, arbetet och studierna, säger en märkbart rörd Pamela Degerman.

Degermans karriär inom den finländska damhandbollen är anmärkningsvärd och hon har varit en av FM-seriens giganter i många, många säsonger. Man kan med fog säga att hon har varit BK-damhandbollen personifierad och att hon kommer att lämna ett enormt tomrum efter sig.

"44 år får räcka"

För några veckor sedan gick BK ut med nyheten att tränaren Thomas Holmberg kommer att tacka för sig efter säsongen och därmed kommer ytterligare en BK-profil att ta plats på läktaren i fortsättningen:

– Jag har varit aktiv i BK sedan jag fyllde 6 år, så nu tycker jag att 44 år får räcka till. Jag vet inte hur det kommer att enbart vara handbollsförälder i fortsättningen, men visst kommer jag att ha tid för mycket annat nu.

– Det känns bra att avsluta karriären med seger och överhuvudtaget har det varit fint att få träna detta lag. Laget har som helhet gått mycket framåt och jag är säker på att BK:s damer har en fin framtid med Mathias Lindén som tränare. Alla lag behöver ombyte, så efter 3 år vid rodret, är det bara bra att nytt blod tillkommer i form av en ny tränare, säger Thomas Holmberg.

Stabilt BK darrade inte

I själva matchen var det märkbart nervöst från bägge håll i början, då hallen var välfylld och stämningen på topp. Så småningom fick BK fason på försvaret och då man höll nollan i 10 minuter i mitten av första halvleken, svängde pendeln i BK:s favör.

I början av andra halvleken började GrIFK punktmarkera Degerman och det bet bra då pausresultatet 14-11 plötsligt blev 16-16. I det skedet märktes en liten osäkerhet hos hemmaspelarna, men man återställde snabbt ordningen och ryckte till 21-17. Med 6 plusmål i bagaget från den första matchen, kunde BK defilera hem seger i stor stil och vann till sist med klara 28-22.

Laginsatsen avgjorde

BK var det klart bättre laget, för gästerna levde enbart på Carolina Rehnbergs 9-metersskytte. BK hade en klart bättre bredd och alltid då det behövdes, steg någon fram med fina försvars- och anfallsinsatser. Johanna Terlinden var klart bättre än sina kolleger i GrIFK-målet och mittförsvaret med Pamela Degerman – Alexandra Rönnberg, matchens avgörande faktor. Framåt lyckades Jannica Kullberg mycket bra och i andra halvleken tog Emilia Holmberg och Matilda Sandblom ett fint ansvar för målskyttet.

BK-46-GrIFK 28–22 (14–11)

BK-46: Jannica Kullberg 7, Pamela Degerman 5, Elin Löf 4, Alexandra Holmberg 4, Emilia Holmberg 3+1, Matilda Sandblom 3 och Nicolina Nynäs 1

GrIFK: Carolina Rehnberg 7+2, Alexandra Karsten 5, Linnea Harms 2, Fredrika Lagerbohm 2, Helen Bergman 1, Emelie Berglund 1, Johanna Toivola 1 och Matilda Ohvo 1