BK-46 och Sjundeå IF får ta ny fart

Ny start. Även om SIF:s Theo Westerlund här jublar i matchen mot BK, var det BK och Kenneth Dahlberg som klarade sig bättre i de inbördes matcherna i årets liga. För båda två tog dock säsongen slut på onsdag kväll. Bild: Thomas Sundström

På onsdagskvällen åkte både BK-46 och Sjundeå IF ut i kvartsfinalskedet i herrarnas FM-liga. HC West, respektive Dicken blev för svåra med 3-0 i matcher.

Sjundeå IF kan se tillbaka på en skadedrabbad säsong. Hösten var tung och man samlade endast ihop tre poäng. Samtidigt hade man stora problem med skadade nyckelspelare vilket orsakade utmaningar.

– En gång tidigare har jag varit med om någonting liknande, det var 2008 när jag själv spelade i SIF. Jag kom hem från en resa och fyra av våra verkliga nyckelspelare hade hamnat i sjukstuga, säger SIF–tränaren Kaj Hagman.

Också i år har skadorna kommit in vid fel tillfällen. Löftet Vincent Voutilainen har varit hämmad av en vristskada som också orsakade problem under slutspelet. Rutinerade Patrik Grönberg, målvakten Rony Leven och flera andra har också varit vid sidan av planen.

Det kanske största avbräcket kom ändå under våren. Under julpausen levererade SIF en transferbomb som hette duga, när superlöftet Oliver Helander lämnade svenska Allingsås till förmån för SIF. Med honom i laget och de andra P96-landslagskillarna, Theo Westerlund, Ian Martin och Vincent Voutilainen, gick SIF mot en intressant vår. Men en tumskada satte stopp för Helander.

– Förstås kan man bara spekulera hur det hade sett ut om Oliver varit med, men visst hade situationen varit en annan, säger Hagman.

Jobba hårdare

Årets säsong är över, men redan nu börjar förberedelserna för nästa säsong. I det här skedet är Kaj Hagman ännu inte klar som tränaren, men han utesluter det inte på något sätt.

– Det finns ett intresse att jag fortsätter, men förstås måste vi först diskutera det. Men visst ser jag att det ännu finns saker att utveckla i truppen.

Samtidigt kommer SIF i höst till spel med en intressant trupp. Redan nämnda kvartett, Westerlund, Martin, Voutilainen och Helander är klar. Hagman berättar också att några andra är intresserade av en fortsättning och med ytterligare någon förstärkning så ser ekvationen lovande ut.

– Vi har också flera A-juniorer som nu måste ta följande steg i utvecklingen.

En annan spelare som skulle vara viktig, är rutinerade Patrik Grönberg.

– Jag vet inte hur han tänker, men knappast vill han avsluta sin karriär med att åka ut i en kvartsfinal, säger Kaj Hagman.

Omstart för BK-46 om en månad

I onsdags blev Karislaget BK-46 utslaget ur handbollens kvartsfinaler då hemmalaget HC West tog sin tredje och avgörande seger. Matchen slutade 35-27 och därmed skrivs matchserien 3-0 till HC West.

I den första matchen kunde BK pressa West ända till slutsignalen, men i de två följande matcherna var West klart bättre:

– Inte så speciellt mycket att grämas över, för West har både en bättre spets och en större bredd än vi. Vårt problem var, precis som i många andra matcher denna säsong, att det plötsligt låste sig i anfallet. Vi har inte varit tillräckligt mogna rent individuellt. Det gäller att se hela banan och inte bestämma sig för att avsluta på förhand, säger BK-tränaren Teddy Nordling.

Medelmåttigt

BK blev utslaget med klara siffror, men ändå har laget tagit ett par kliv framåt i år. Trots skador hos målvakterna och trots att man tappade tre backar inför säsongen, tog man fem poäng mer än under säsongen 2014–2015:

– Vi har gått framåt överlag och jag ger oss skolvitsordet 7 för hela säsongen. Betyget visar att det kunde ha gått sämre, men att det definitivt finns utrymme för utveckling.

– Vi har spelat betydligt bättre på bortaplan och det kanske har resulterat i att Karispubliken inte sett vår positiva utvecklingskurva. På hemmaplan har vi stundtals agerat ängsligt och spänt oss helt i onödan. I och för sig är detta inget ovanligt då det gäller ett ungt lag, säger Nordling.

Omstart om en månad

Nu ska truppen vila ut inför omstarten. Säsongen 2016–2017 blir speciell då BK i höst firar 70-årsjubileum.

– Jag kan inte gå in på några detaljer, men vi har många krokar ute då det gäller spelarförstärkningar. Och jag betonar att det handlar om förstärkningar och inte om spelare som enbart breddar truppen.

– Alla som sett oss spela, inser att vi i första hand behöver niometerskytte. Eventuellt ska också andra positioner förstärkas. Jag hoppas och tror att truppen ganska långt ska vara spikad då vi startar förberedelserna inför nästa säsong. Den omstarten inleds redan om en månad, säger Teddy Nordling.

Dialogen mycket viktig

Teddy Nordling säger att också han lärt sig mycket under den gångna säsongen. Hans fortsättning som BK-tränare är klar sedan några veckor tillbaka:

– Det är inget juniorlag jag tränar och det absolut viktigaste är dialogen med spelarna. Jag har rätt att ställa krav på spelarna och de på mig. Jag tycker att jag lär mig hela tiden, speciellt då det gäller psykologin. Jag lyssnar på spelarnas feedback, men sist och slutligen är det tränaren som ska fatta besluten. Och några av dessa är inte alltid enkla och populära. Men både jag och spelarna är redo att ta nästa steg, avslutar Teddy Nordling.

BK och SIF:s säsong:

Grundserien (24 matcher): BK sexa med 19 poäng, SIF sjua med 18.

Kvartsfinaler (3 segrar): BK-46–HC West 0–3, SIF–Dicken 0–3.

Bästa målskyttar: BK: Timmy Thor 136, SIF: Ian Martin 107.

Inbördes matcher: 31.10: BK–SIF 33–24, 30.1: SIF–BK-46 26–26. 10.3: BK-46–SIF 24–23.

FM-ligan

BK och SIF:s säsong

Grundserien (24 matcher): BK sexa med 19 poäng, SIF sjua med 18.

Kvartsfinaler (3 segrar): BK-46–HC West 0–3, SIF–Dicken 0–3.

Bästa målskyttar: BK: Timmy Thor 136, SIF: Ian Martin 107.

Inbördes matcher: 31.10: BK–SIF 33–24, 30.1: SIF–BK-46 26–26. 10.3: BK-46–SIF 24–23.

Mer läsning