BK-46 körde över HC HIK

Klar skillnad. Maksym Biegal och BK körde över Hicken. Bild: Thomas Sundström

Det var bäddat för handbollsfest i Karis då hemmalaget BK-46 tog emot HC HIK från Hangö i FM-ligan i handboll i söndags. Det var dessutom första gången på 20 år som lagen möttes i landets högsta handbollsserie, för allt sedan säsongen 1996-97 har Hangölaget hållit till i de lägre serierna.

Nu blev det ingen större fest, för BK var som väntat vida överlägset och vann med 40-14 (23-9). Hemmalaget kan dessutom mycket bättre än så här, så stor är klasskillnaden lagen emellan.

– Visst är det svårt med koncentrationen då alla vet hur det hela kommer att sluta. Vi fick i alla fall öva på vårt försvarsspel och framåt var det tacksamt att anfalla då gästerna försvarade lågt med sitt 6-0 försvar, säger BK-tränaren Mikael Källman.

Hans kollega i HC HIK, Petter Forsström, var inne på samma linje:

– Det var ingen överraskning för någon av oss, att det gick så här. Vi har själva valt att spela i FM-ligan och hela tiden vetat att det blir stenhårt motstånd. Vi kommer inte att få några enkla poäng, men det här var heller inte en av de matcher som vi skulle vinna. Men för spelarna var det en fin upplevelse, för i ligan är allt mycket proffsigare och publiken betydligt talrikare, analyserar Petter Forsström.

Otäck knäskada

BK inledde tämligen okoncentrerat i försvaret och tillät gästernas Mathias Sandblom göra fyra av sina fem mål under den första kvarten. Sedan tog det roliga slut för honom och för hela Hangöanfallet. BK öste in mål på löpande band och på 11 minuter blev 13-8 hela 21-8.

Halvlekens mest dramatiska händelse kom redan i 10:e minuten då HC HIK:s Tommi Puputti brakade in i lagkamraten Johan Holmström vars knä vreds i en onaturlig vinkel.

Bara att hoppas att Holmström kan komma tillbaka snabbt igen, för Hangölaget behöver verkligen hans rutin.

– Det är alltid dystert då något liknande sker, men jag vet bara att han åkte direkt till sjukhuset för undersökning, berättar Petter Forsström.

Transportsträcka efter pausen

Andra halvleken bjöd inte på några större överraskningar då BK malde på tack vare sitt överlägsna spelarmaterial. Speciellt roligt var det faktum att unge Miska Henriksson fick göra sina två första mål i FM-ligan.

Åter en gång var det Andreas Rönnberg som styrde och ställde tack vare sin fina speluppfattning medan de övriga nog kan betydligt bättre än så här. Många blickar drog sig till BK:s två ukrainska förstärkningar, målvakten Bogdan Klepa och högerbacken Maksym Biegal.

Eftersom Mikael Heinonen spelade bra i målet, behövde Klepa inte hoppa in alls. Biegal å sin sida kan bli mycket nyttig för laget, men för tillfället lämnar hans fotarbete ett och annat att önska. HC HIK kommer att få en tuff uppgift om man vill undvika jumboplatsen, men mot svagare motstånd har man chansen. Nu har man mött Atlas och BK och det är verkligen ingen enkel inledning.

Dessutom väntar GrIFK i nästa match, men sedan kommer en bra nivåmätare då man gästar ÅIFK. Klart är att man kommer att få det mycket tufft i försvaret där fysiken inte riktigt räcker till.

Mot BK visade Mathias Sandblom att det mesta framåt handlar om honom, medan målvakten Jonathan Ajosmäki gjorde ett bra inhopp i andra halvleken.

BK-46: Andreas Rönnberg 7, Benjamin Helander 5+1, Maksym Biegal 5, Albert Lindholm 4, Tatu Riihimäki 4, Oscar Kihlstedt 3, Robin Karlsson 3, Linus Lindberg 3, Miska Henriksson 2, Kenneth Dahlberg 1, Alex Lignell 1 och Linus Sjöman 1

HC HIK: Mathias Sandblom 5, Oliver Nordlund 3+1, Axel Holmberg 2, Tomi Puputti 1, Fredrik Karlsson 1 och Jonathan Manner 1

Mer läsning