BK-46 höll undan för HIFK

Planenligt. Mikael Källmans adepter gjorde vad de skulle och besegrade HIFK.Bild: Jesper Sundström

Karislaget BK-46 vann i lördags den betydelselösa bortamatchen i handbollens FM-liga mot hemmalaget Helsingfors IFK. Matchen som slutade 29-31(12-21) var märkbart tudelad då BK vann den första halvleken med 21-12 och HIFK den andra med 17-10.

Detta var den nästsista matchen för bägge lagen i grundserien och den var betydelselös eftersom BK tar sig till den övre slutserien och HIFK till den nedre. I den övre serien kommer BK att möta Cocks, Dicken och antingen Atlas eller GrIFK och bara inbördes poäng dessa lag emellan räknas med i fortsättningen.

Sedan kan man ju alltid diskutera om någon match överhuvudtaget är betydelselös. Man kan ju alltid ge reserverna speltid, gnugga in beprövad taktik eller helt och hållet prova på något nytt inför fortsättningen:

– Inte provade jag direkt något nytt idag. Victor Westerlund gjorde comeback och fick prova lite på hetluften. Lite konfunderad blev jag nog över andra halvlekens tama insats. I den första löpte vårt spel direkt utmärkt både i försvaret och anfallet. Vi hade bra disciplin och gjorde det mesta precis som vi skulle.

– HIFK övergick till ett högt försvar i den andra halvleken och det gav oss bekymmer. Till en början hade vi en loj inställning, troligtvis trodde vi att allt var klappat och klart efter den fina första halvleken. HIFK:s målvakt Theodos Christou var mycket bra i den andra och då vi inte lyckades, växte frustrationen, berättar BK:s tränare Mikael Källman.

Men BK höll undan och tog alltså två poäng. HIFK kröp närmare och närmare i målprotokollet, men BK höll sin ledning på minst två mål. Ett bekymmer ådrog man sig då centern Linus Löfgren bröt ena lillfingret och åkte på röntgen för att få en diagnos.

Svår paradox väntar

I sista omgången på onsdag, väntar en bortamatch mot Grankulla IFK, som är piskat att slå BK för att ha en chans att ta sig till den övre slutserien. Men eftersom GrIFK förlorade lördagens match mot Atlas, är det Vandalaget som har allt i sina egna händer. Seger borta mot ÅIFK och Atlas tar sig till finrummet med Cocks, BK och Dicken.

För BK gäller det att göra ett svårt balansnummer. Dels kan Atlas förlora borta mot ÅIFK och då räknas plötsligt poängen i matchen GrIFK – BK ifall hemmalaget vinner. Det hela försvåras ytterligare av att övre slutserien inleds redan på lördag då BK möter Dicken, antingen i Helsingfors eller Karis.

– Det här kan ju gå hursomhelst. Nog borde ju Atlas slå ÅIFK och ta sig till övre slutserien. Men man vet inte med säkerhet och då är plötsligt vår match mot GrIFK mycket viktig.

– I fortsättningen inleder tabelltrean på hemmaplan mot tabelltvåan och det är ju då vi mot Dicken. Det är mycket stora poäng som står på spel i den matchen. Ska man då våga chansa och låta vissa nyckelspelare vila mer än vanligt mot GrIFK, så att de ska vara så fräscha som möjligt mot Dicken? Det är en paradox som är svår att lösa i detta skede. Då menar jag att spara på krafterna och ändå vinna, analyserar Mikael Källman.

HIFK – BK-46 29-31 (12-21)

HIFK: Roman Protcenko 12, Nikola Zujic 4, Christoffer Eneberg 3, Oscar Udd 2, Kristian Jansson 2, Tom Lindström 2, Niclas Ahlgren 2, Vili Mattila 1 och Olli Tamminen 1

BK-46: Benjamin Helander 8, Maksym Biegal 8, Andreas Rönnberg 3, Oscar Kihlstedt 3, Linus Lindberg 3, Albert Lindholm 3, Topias Laine 1, Kenneth Dahlberg 1 och Linus Löfgren 1