BK-46 har matchboll mot SIF

Klar seger. Alexandra Rönnberg hade en stor del i BK:s hemmaseger över Sjundeå IF. Bild: Lina Enlund

BK-46 tog en klar hemmaseger mot Sjundeå IF på måndagen och är en seger ifrån en semifinalplats. SIF slogs till slut med komfortabla 35–26.

– Vi fick matchen precis dit vi ville. Försvarsspelet fungerade bra och det lade grunden till segern. Dessutom utnyttjade vi våra kontringar på ett bra sätt.

Så summerar BK:s Alexandra Rönnberg sitt lags insats några minuter efter att BK har slagit SIF. I och med segern kopplade BK greppet om kvartsfinalserien och vinner laget i Sjundeå på onsdag kväll är BK klart för semifinal.

– Det blir en helt ny match på onsdag men i dag lyckades vi bra. Ingenting är ännu färdigt men vi har goda chanser att spela på samma sätt i Sjundeå, säger BK-tränaren Thomas Holmberg.

Även om BK till slut vann med nio mål var det inte mycket som talade för en så stor skillnad efter första halvleken. Ännu i den åttonde minuten hade lagen endast nätat på straff och då ledde SIF med 2–1. Gästerna ledde också med 3–1 men sedan kom BK i kapp.

Efter ungefär en kvart var BK:s ledning uppe i 9–6 och med elva sekunder kvar av halvleken gjorde Rönnberg 14–12. Samtidigt som summern ljöd för att halvleken var över reducerade SIF:s Valeriya Kirillova och allting var öppet inför den avslutande halvtimmen.

BK ryckte

Med tanke på att SIF hade gjort ett sent mål i första halvleken och endast låg under med en boll när andra halvleken började väntade sig säkert de flest en spännande fortsättning.

Så blev inte fallet.

BK tog kommandot från start och i den 44:e minuten ledde hemmalaget med 24–16. SIF fick ingenting att stämma och BK hade inga problem med att bygga vidare på sin ledning.

– Vi blev helt enkelt för stillastående i vårt spel och vi tog för många enkla avslut. Det handlade inte om nervositet från vår sida, det bara blev så, säger SIF:s tränare Harry Wikström.

Trots att läget såg hopplöst ut så lyckades SIF snygga till siffrorna och det fanns dessutom en liten chans att skapa nerv i matchen. 24–16 blev till 24–21 på ett par minuter men närmare än så kom inte SIF.

BK gjorde tre mål och återställde ordningen genom att leda med 27–22 och i den 52:a minuten kom det definitiva avgörandet. SIF:s Matilda Sjöstedt och Saara Lehtola drog på sig var sin utvisning i samma situation, någonting som gjorde uppförsbacken ännu brantare.

Hemmalaget gjorde visserligen endast ett mål under utvisningarna men SIF nätade inte alls. I slutet kontrade BK in några mål och laget vann med 35–26. Det var inget större snack om vilket som var det bättre laget i Karis.

BK var verkligen på hugget i hemmahallen och laget spelade bra både i försvaret och i anfallet. Spelet framför det egna målet var stabilt och Sjundeå hade svårt att komma till lägen. Laget fick förlita sig på Madeleine Lindholm som gjorde nio mål och Valeriya Kirillova som nätade sex gånger.

Men till exempel Daria Kaganets hade ingen rolig eftermiddag i Karis och hennes målnota landade på två fullträffar. Däremot stötte hon desto oftare på ett hårt BK-försvar

– I pausen talade vi om att lyckas i försvaret och det gjorde vi verkligen. Nu har vi chans att gå till semifinal men det är aldrig enkelt att avgöra en matchserie, säger Alexandra Rönnberg som var BK:s bästa målskytt med nio mål.

SIF måste vinna

Ingen lär ha svårt att förstås utgångsläget inför onsdagens match i Sjundeå. Vinner BK är laget klart för semifinal, vinner SIF krävs det en tredje och avgörande match i Karis.

Någonting som Harry Wikström är synnerligen medveten om och han säger att det finns vissa saker som laget kan ändra på.

– Det finns alltid olika små detaljer som man kan göra annorlunda. Vi hade en liten chans att komma tillbaka i dagens match när vi reducerade BK:s ledning i andra halvleken till fyra bollar. Det räckte inte till och dessutom hade vi lite otur med en del skott som tog i målramen.

Alexandra Rönnberg väntar sig en annorlunda match av SIF.

– Jag räknar med att de inte försvarar på samma sätt som i dag.

BK-46-SIF 35–26 (14–13)

BK-46: Alexandra Rönnberg 9, Pamela Degerman 8, Elin Löf 5, Jannica Kullberg 5, Nicolina Fredriksson 3, Linda Sjöblom 1, Nicolina Nynäs 1, Mathilda Sandblom 1, Erica Kullberg 1, Emilia Holmberg 0+1

SIF: Madeleine Lindholm 9, Valeriya Kirillova 6, Fanny Axberg 1+2, Corinna Jensén 2, Daria Kaganets 2, Saara Lehtola 2, Matilda Sjöstedt 2