BK-46 får visa var laget står

Tillbaka. Sirja Lassinharju-Heinonen missade stora delar av förra säsongen på grund av skada. Nu är hon tillbaka och kan kanske få spela mot KyIF i Socis Cup. Bild: Jesper Sundström

Det här veckoslutet spelar BK-46 en träningsturnering på hemmaplan i Karis. Tränaren Mathias Lindén säger att matcherna kommer vid ett lämpligt tillfälle under försäsongen.

Vid lunchtid på lördag spelar BK-46 sin första match i årets upplaga av Socis Cup. Försäsongsturneringen har utvecklats till någonting av en tradition och i år deltar fem lag. Förutom arrangörsföreningen BK spelar också Kyrkslätt IF, Helsingfors IFK och Grankulla IFK. Det sista laget är GuIF från Sverige.

– Turneringen är en bra möjlighet för oss att se var vi står och dessutom får vi en bild av hur vårt spel fungerar. Jag hoppas att vi kan utmana GuIF från Sverige för de håller än högre nivå än de finländska lagen, säger Mathias Lindén.

I fjol var han assisterande tränare i BK-46 men när Thomas Holmberg valde att stiga åt sidan var det Lindén som blev huvudtränare. Han har tagit över ett lag som påminner mycket om det som i våras tog brons, men visst har det skett några ändringar. Den största är att Pamela Degerman har valt att sluta.

– Å andra sidan är Pamela den enda spelaren som har lämnat oss. Anu Riksman är fortfarande skadad och kommer att vara borta till julen. Efter det bestämmer hon sig för hur det blir med fortsättningen, säger Lindén.

Nya ansikten

Inför öppningsmatchen i Socis Cup har BK fått ett glädjebesked. Sirja Lassinharju-Heinonen, som missade stora delar av fjolåret på grund av skada, är på väg tillbaka. Lindén säger att läkarna har gett grönt ljus och hon får spela med fysisk kontakt. Men tränaren meddelar att man i början tar det försiktigt med sin spelare.

– Hon kommer att spela några minuter under turneringen.

Det här veckoslutet får publiken också ta del av BK:s nya spelare. I maj blev det klart att Erica Gustafsson, Nea Heerman och Ingrid Lindbom kommer att spela för BK. Under sommaren har också Rebecca Adolfsson och Elin Strandberg anslutit till laget.

– De nya spelarna har kommit in i truppen på ett bra sätt. Erica har visserligen också tidigare spelat för BK men föreningen har förändrats en del sedan hon senast var här, säger Lindén.

Högre tempo

BK har tränat bra under sommaren och har endast haft tre lediga veckor. Lindén säger att laget har haft ett träningsläger och då stod en träningsmatch mot BK:s äldre B-pojkar på schemat. För tillfället återstår det några veckor till seriestarten och det är möjligt att BK spelar flera träningsmatcher än de som Socis Cup har att erbjuda.

– Vi får se hur det blir, ingenting är bestämt. Eventuellt kunde vi kanske möta ett svenskt lag eller åka till Estland. I och med att serien är liten i år så är det ingen vits att möta ett finländskt lag. Vi spelar nog tillräckligt mot varandra när säsongen har börjat, säger Lindén.

När en ny tränare får sätta sin prägel på ett lag betyder det ofta att det sker förändringar jämfört med tidigare. Lindén är visserligen inte helt ny i Karislägret men han säger att spelet har förändrats.

– Framför allt vill vi ha ett högre tempo i anfallet. Dessutom strävar vi efter att göra flera mål från kanterna och från linjen.

Socis Cup 2018

Matchprogrammet:

Lördag 25.8: 10.00 HIFK–KyIF, 11.45 BK-46–GrIFK, 14.00 HIFK–GuIF, 15.45 GrIFK–KyIF, 17.30 BK-46–GuIF.

Söndag 26.8: 10.00 GuIF–KyIF, 11.45 BK-46–HIFK, 14.00 GuIF–GrIFK, 15.45 BK-46–KyIF, 17.30 HIFK–GrIFK.