Bilaffär med moderna klassiker

Bayerskt, bland annat. Man må säga vad man vill om tyskt 80-tal i övrigt men tuffa bilar har det bjudit på. Chris och Tom Nylund ger sig in på marknaden för bilvärldens moderna klassiker. Bild: Kristoffer Nöjd

Till sommaren öppnas en ny bilaffär i Horsbäck. Men den här butiken satsar på lite äldre bilar, så kallade moderna klassiker. Välkommen till Robert's Classics!

Bilhandlaren Chris Nylund är inte ensam om att se charmen i en något kantig BMW från 80-talet. Nyligen körde han själv ner en sådan till en kund i Malmö eftersom den svenska entusiasten inte hade lyckats hitta ett motsvarade exemplar på hemmaplan. Bland annat för vissa äldre BMW-modeller finns ett stort intresse vilket gör att bilarnas värde stiger.

– Det fina med klassiska bilar är att det finns en marknad också utanför Finland, säger Chris.

Därav den nya affärens namn, Robert's Classics.

– Robert är mitt mellannamn och det klingar bra och är lätt att uttala på svenska, finska och engelska. Det är viktigt då kunderna kan finnas runtom i världen.

Moderna klassiker

Ungefär för ett halvt år sedan beslutade han sig för att satsa på just ett segment av bilhandeln som tillsvidare är rätt obefintligt i Finland, åtminstone i större utsträckning. Hans koncept är en bilaffär som fungerar som vilken annan seriös bilhandel som helst, men där man koncentrerar sig helt och hållet på klassiska bilar.

– Tidsspannet för klassiska bilar är cirka 90 år. Så det finns mycket intressant att lära sig. Men vi kommer att ha betoning på lite färskare modeller. Vi talar om moderna klassiker, det vill säga bilar från 90-talet och tidigare.

I affären står redan en rad med BMW-värstingar från 1980-talet.

– Man kan kanske säga att det handlar om användbara klassiker. En T-Ford kan te sig lite besvärlig medan du kan ta någon av dessa bilar på en tur till Vasa utan att du behöver vara rädd för att bli på vägen eller att det kostar skjortan, säger Tom Nylund, Chris Nylunds far och före detta bilhandlare.

Han är sonens hyresvärd och rådgivare med 20 års erfarenhet av bilhandel.

– Jag hjälper vad jag kan. Det är min fastighet men Chris verksamhet. När Chris förde det på tal för ett halvt år sedan konstaterade jag att jag hade tänkt på precis samma sak. Jag blev eld och lågor.

Fler ser värdet

Chris och Tom Nylund är övertygade om att tidpunkten är rätt.

– Det allmänna ekonomiska läget är bättre igen och folk vågar unna sig något extra, något roligt, en hobby, säger Chris.

– Det är lite trendigt med gamla bilar. Man kanske hade en 3-seriens BMW som första bil och drömmer om att äga en sådan igen, säger Tom.

Även finansieringsbolag har insett att speciella bilmodeller kan ha ett värde som investeringsobjekt.

– Tidigare har det varit svårt att få finansiering till bilar som varit över 10 år gamla. Men nu kan man få mellanpengen finansierad precis som när du köper en nyare bil, säger Chris Nylund.

Liten mc-avdelning

Nu ska man börja bygga upp ett så brett sortiment som möjligt. I hallen finns plats för mellan 60 och 70 bilar. Man är ute efter snygga, fräscha rariteter i alla prisklasser. Man kommer både att köpa in bilar och förmedla bilar vidare för kundens räkning.

– Det finns säkert sommarbilar, ögonstenar, som står gömda i något garage och används alltför sällan. Redan i vår bekantskapskrets vet vi om många sådana bilar. Vi kan agera förmedlare och se till att de får nya hem.

I Robert's Classics kan man också byta en klassiker mot en annan.

– Vi kan se ett värde i en äldre bil som en vanlig firma kanske inte skulle vara så intresserad av.

Affären kommer också att ha en liten avdelning för motorcyklar på sikt. För det finns också ett sug efter veteranmotorcyklar. Till exempel är många ute efter Honda-motorcyklar från 70-talet. Och även där vet Nylunds att det finns många objekt som står oanvända och skulle må bra av ett nytt hem.

Öppnar för andra

Denna satsning innebär också att Chris Nylund börjar leta efter en efterträdare till sitt nuvarande företag, Ideal Auto i Karis.

– I drygt fem års tid har jag hunnit bygga upp en trogen kundkrets. Det är alltid glädjande när kunder hittar tillbaka. Då vet man att man har gjort någonting rätt, säger Chris.

Etableringen i Horsbäck innebär att hela lokalen är uthyrd. Sedan tidigare hyr HNS:s logistikverksamhet in sig i hallens servicedel.

Med Wi-Box medräknat hyr Nylund med andra ord ut alla de nästan 2 000 kvadratmeter som han förfogar över på norra sidan riksvägen.

– Jag blir kär i fastigheten först. Bara man tar det lugnt kommer de bra idéerna i sinom tid, säger Tom.

Det har gått fem sex år sedan det senast idkades bilhandel i lokalen som är byggt för just det ändamålet.

Far och son Nylund tror att läget invid riksvägen och det stora kundflödet till Wi-Box intill gör att många motorintresserade kommer att titta in.

– Det kommer säkert att bli något av ett pappadagis, säger Tom.

Vilka klassiker drömmer ni om att se i affären?

– Listan kan göras lång. Det finns många fina specialmodeller. Jag har fastnat för BMW, säger Chris Nylund.

– Jag skulle gärna se en S-seriens Mercedes från 80-talet här – gärna en med V8:a, säger Tom Nylund.