Våra bästa musiker spelar i Ekenäs

Finlands mest högklassiga musikfestival. Så beskriver producent Mia Huhta Ekenäs sommarkonserter, som startar i morgon.

Prövar gärna. Mia Huhta uppmanar folk att ge klassisk musik en chans. – Det är bara att börja, säger hon.
– Finländska kammarorkestern är den bästa orkestern i Finland. Och Jukka-Pekka Saraste är i en klass för sig, säger Mia Huhta, som i år varit den som hållit i de praktiska trådarna för konserterna i Ekenäs kyrka.
Hon värvades till tf kultursekreterare och producent för sommarkonserterna i maj och har under sina tre månader i Raseborg ordnat med allt praktiskt kring konserterna.
– Tre månader är en så kort tid att komma in i något nytt att arrangörerna behövde någon som gjort festivaler tidigare. Det hade jag, säger Huhta, som tidigare varit konstnärlig ledare för en av Finlands äldsta musikfestivaler, Joroisten musiikkipäivät.
Tidigare har hon varit operasångerska men efter sommarsäsongen 2016 beslutade hon sig för att sadla om.
– Jag tycker om att se den stora bilden, koordinera och sköta det praktiska också, säger hon.

Älskar de ungas energi

Huhta är också orkesterassistent för Finländska kammarorkesterns ungdomsakademi, som deltar i Ekenäs sommarkonserter. Som en nyhet inför årets konserter har Huhta satt i gång ett projekt där de unga som deltar i år gör en videopresentation av sig själva. Alla filmsnuttar publiceras på Ekenäs sommarkonserters Facebooksida.
– De är så fina de här ungdomarna! Det tog tid för mig att få dem att göra det och lyfta fram något positivt. De är så vana vid att hela tiden få kritik och få höra vad de borde göra annorlunda och bättre, att de blir så kritiska mot sig själva. Men i filmerna kan de lyfta fram också sådant som varför de tycker det är viktigt att vi har kultur eller varför Tjajkovskijs musik är så vacker, säger Huhta.
Finländska kammarorkesterns ungdomsakademi startades 2017 som ett treårigt projekt. Huhta hoppas att ungdomsakademin får fortsätta längre än så.
– Det är så viktigt, det behövs absolut! I den där åldern är det så viktigt att få känna hur det känns att arbeta med någon som har gjort en så stor karriär som Saraste. När de övar med honom kan man riktigt se hur glädjen och värmen väcker och hela kroppen börjar stråla. Den unga energin kombinerat med Saraste är något alldeles speciellt. Därför ser jag särskilt fram emot onsdagens konsert med ungdomsakademin, säger hon.
Två av årets solister är också väldigt unga. Syskonen Rebecca (violin) och Jonathan Roozeman (cello) är båda unga framgångsrika musiker, som trots sin unga ålder hunnit konsertera på många håll i världen också med stora orkestrar. Andra solister under Ekenäs sommarkonserter är basisten Lauri Porra och pianisten Elisabeth Leonskaja.

Lyssna gratis

Mia Huhta vill också dra en lans för alla de öppna repetitioner och generalrepetitioner som ordnas under konserten.
– Det är bara att komma in och lyssna! Så högklassig musik kan man inte lyssna till gratis i Helsingfors. Men i Ekenäs går det. Vi är i kyrkan varje dag, säger Huhta.
Hon hoppas att de öppna övningarna kunde sänka tröskeln för folk att komma och lyssna till klassisk orkestermusik.
– Det är viktigt att våga gå in i en gråzon och våga ge någonting lite annorlunda en chans. Det enda sättet att hitta något nytt i sitt liv är att tänja på gränsen till sin bekvämlighetszon, säger hon.
Information om de öppna övningarna och om konserterna finns på evenemangets FB-sida och stadens webbplats. På torsdag klockan 15 ordnas ett evenemang då Jukka-Pekka Saraste presenterar smakprov ur årets konserter.
– Kom in, stanna upp och ta emot!
Korrigerat 31.7 kl. 10.50: Rebecca Roozeman är violinist.
ANDRA LÄSER