Tung start, ingen panik

Innebandy Noll poäng i serien och utslaget ur cupen. Nej, säsongen har inte kört i gång på bästa sätt för Knights herrlag.– Men någon panik har vi inte, säger tränaren.

Dystert. Säsongen har inte gått som på räls för FBC Raseborg och lagkapten Aki Korkiakoski.
27.10.2016 13:02
FBC Raseborg Knights fick i söndags inkassera en klar förlust i cupen mot division 2-kollegan O2 med hela 15–4. Bara några dagar tidigare hade Knights förlorat sin fjärde seriematch i följd då Tiikerits akademi vann med 7–5 i Påminnehallen.
– Men jag vet egentligen inte om jag är så överraskad. Vi visste från första början att det skulle bli en tuff start på säsongen, säger tränaren Niklas Malm.
Just nu är Knights enda lag utan poäng i division 2, zon 1. På lördagen spelar man sin femte match borta mot seriefyran SB Vantaa som tagit sju poäng av åtta.
– När serien började hade jag hoppats att vi skulle ta minst två poäng på våra fem första matcher och det har vi ännu chansen att nå. Och oberoende, nog kommer poängen i något skede, säger Niklas Malm.

Stora förändringar

Det att Knights skulle få en tuff höst var inte helt oväntat. Jämfört med den förra säsongens lag har det skett stora förändringar.
– I praktiken har det handlat om att femton spelare försvann och femton kom till i stället. Alla förstår att det måste påverka.
Dessutom bland de spelare som försvann fanns dessutom en rad av de verkliga toppnamnen med Wilhelm Wainio och Janne Holopainen i spetsen. Men också spelare som Teemu Manninen, Teemu Tuovinen och Fredrik Hollsten lämnade stora luckor efter sig.
– Och det är klart att om man tappar spelare som har rutin från till exempel ligan och division 1, och sedan fyller på med spelare som hållit till i division 3 och lägre så märks det – oberoende hur bra de nya spelarna gör ifrån sig, säger Malm som också han tillhört nyckelspelarna under många år.

Hopp om bättre tider?

Och även om Knights ännu står på noll poäng är inte allt nattsvart. Av seriematcherna är det egentligen bara förlusten mot Rangers (0–7) som var riktigt dyster – av de tre övriga matcherna har man förlorat två med två mål och en med ett mål.
– Vi har absolut inte gett slaget förlorat. Vi måste bara fortsätta orka jobba och tro på oss själva, säger Malm.
För spelarna har säsongupptakten varit tung. Framför allt har man drabbats av kostsamma svackor i försvare, och sedan har Henrik Himmelroos och André Artzen varit väl ensamma i anfallet – båda har stått för sju poäng på fyra matcher.
– Det är klart att de har viktiga roller i laget och är två av de spelare som måste stiga fram. Men visst har vi andra också, Roni Saarinen har nu gjort i våra tre senaste matcher. Det är inte illa av en spelare som i fjol höll till i division 5.

Viktiga matcher

Rent tabellmässigt är det heller trots allt ingen större panik i serien som innehåller tolv lag. Knights är alltså sist med noll poäng, men SBS Kings som är femma har "bara" fyra poäng.
– Det stora målet är förstås att hållas kvar, det har det varit från första början, säger Niklas Malm.
Det är också nu som de viktiga matcherna tar vid på allvar. SB Vantaa kan vara en tuff nöt att knäcka, men därefter följer matcher mot FLOB, SBS Modo, Jokerit och M-Team Vantaa – fyra lag som alla ligger inom räckhåll för Knights.
– Och det är klart att det är ju dylika matcher som vi måste vinna, vi kan ju inte gå och förlora mot lagen som ligger närmast före oss i tabellen. Då växer skillnaden snabbt, säger Niklas Malm.

FBC Raseborg Knights matcher:

SBS Kings–Knights 5–4, Knights–Rangers 0–7, LoSB–Knights 6–4,Knights–Tiikerit A 5–7.
Rangers 4 4 0 0 38–12 8
IHS 4 4 0 0 35–22 8
Tiikerit A 4 3 1 0 35–20 7
SB Vantaa 4 3 1 0 24–19 7
SBS Kings 4 2 0 2 29–19 4
Jokerit 4 2 0 2 18–26 4
SBS Modo 4 1 1 2 23–23 3
M-Team 4 1 0 3 21–27 2
Valtti B 4 1 0 3 21–32 2
LoSB 4 1 0 3 23–38 2
FLOB 4 0 1 3 21–30 1
Knights 4 0 0 4 13–25 0
Knights kommande matcher: 29.10: Sb Vantaa (borta), 4.11 FLOB (hemma), 12.11: SBS Modo (borta), 18.11: Jokerit (hemma), 26.11 M-Team Vantaa (hemma).

ANDRA LÄSER