Beundra andras trädgårdsprakt

Frodigt. I Karin Björklund-Rissanens trädgård finns det gott om lummig grönska. Bild: Patrik Lindström

Njut av andras välskötta rosor och vandra i andras örtträdgårdar under sommaren. Flera hundra privata och offentliga trädgårdar går att besöka under Öppna trädgårdar.

På söndag öppnar många trädgårdar runtom i landet för allmänheten. Mellan klockan 12 och 17 kan man besöka både privata och offentliga trädgårdar under evenemanget Öppna trädgårdar som ordnas av Trädgårdsförbundet. Under dagen kan man träffa andra trädgårdsintresserade och njuta av blommor och andra växter.

På flera ställen kan besökarna dessutom köpa blommor eller delta i arrangerade program. Det finns till exempel guidade rundturer på större ställen, loppmarknader, kaffe med tilltugg, musik eller konstutställningar.

Närmare beskrivning av vad som finns på vilka trädgårdar hittar man på evenemangets hemsida. Där kan ivriga även kolla upp vad det finns för öppna trädgårdar i ens egen närhet och planera en rutt för dagen.

"Man ska inte vara blyg"

En av dem som öppnar sin trädgård för besökare är Karin Björklund-Rissanen i Ingå. Hennes lummiga trädgård bjuder på små labyrinter, lummiga bersåer och blomsterprakt. Allt är resultatet av digert arbete under 24 års tid.

– När vi flyttade hit för 24 år sedan fanns här ingenting, det var bara åker, säger hon.

Hon har deltagit i Öppna trädgårdar nästan varje år sedan starten 2012.

– Jag blev först medlurad i evenemanget, fast jag inte tyckte att min trädgård nu var så speciell. Men det var en jätterolig dag, så jag ville vara med igen.

– Alla människor som kommer är jättetrevliga, de kan mer om trädgårdar än jag kan, de ger goda råd och berättar vad växterna heter – själv glömmer jag det alltid, säger Björklund-Rissanen.

Hon tycker det är synd att så få vågar vara med i evenemanget.

– Man ska inte vara blyg, det är bara att komma med!

Vårt gömställe i Hangö

Karins trädgård i Ingå

Rosengården Björkelund i Kyrkslätt

Ensiheinäs trädgård i Kyrkslätt

Pokrova i Kyrkslätt

Puutarhaliike Reiman Oy i Kyrkslätt

Seijas hemliga trädgård i Kyrkslätt

Arboretum Magnolia i Lojo

Eeros skogsträdgård i Lojo

Irene och Jaakko Lémans trädgård i Lojo

Jalavaranta i Lojo

Jokiniitty i Lojo

Metsolan hautausmaa i Lojo

Villa Elegans i Lojo

Inge-May Jousmaas trädgård i Raseborg

Öuddens arboretum i Raseborg

Solkulla i Sjundeå