Betallösning införs på webben

Många olika kanaler. God lokaljournalistik kostar oberoende om du läser det i tidningen eller i din smarttelefon, på pekplatta eller dator, säger chefredaktör Marina Holmberg. Bild: Lina Enlund

Västra Nyland börjar snart ta betalt för digitalt innehåll på sajten Vastranyland.fi. Det innebär att en del av artiklarna endast kan läsas av prenumeranter.

Från och med nu kommer en del artiklar på Vastranyland.fi kräva att man loggar in sig som användare. VN:s chefredaktör Marina Holmberg säger att god journalistik kostar oberoende om man läser den på papper eller digitalt.

– Vi har nu utkommit i två år som tvådagarstidning på papper men dagligen på webben. Våra läsare vill ha god lokaljournalistik, man vill läsa en nyhet genast. Och då är det på webben man hittar dem.

Hon säger att det här är ett första steg mot en betallösning där en del av innehållet är exklusivt för prenumeranter.

– Vi vill satsa på våra betalande kunder. Vi kommer att införa en premiummodell som vår betallösning. Det betyder att prenumeranter på sajten kommer att se artiklar som är unika. Det är artiklar som ger betalande läsare ett mervärde. För att läsa dem måste du till en början logga in men i ett senare skede behöver du vara prenumerant.

Vilka artiklar är enbart för prenumeranter?

– Våra unika artiklar och större satsningar är premiuminnehåll, medan allmänna nyheter precis som nu är öppet innehåll. För en digital prenumeration har man enkelt tillgång till allt. Har du redan nu en pappersprenumeration ingår också allt.

Varför gör Västra Nyland det här?

– Vi vill bygga en digital innehållsaffär och en hållbar ekonomi för framtiden och ser det som ett sätt att säkerställa att vi också i fortsättningen kan göra journalistik av hög kvalitet. Det här är ju ingenting som är unikt för Västra Nyland och de andra tidningarna inom KSF Media-gruppen, utan en vedertagen lösning som många mediehus med oss valt att införa, säger Susanna Landor som är ansvarig utgivare för KSF Medias samtliga titlar.

– Samtidigt finns det en rättviseaspekt här: Det är orätt mot pappersprenumeranterna att den som läser digitalt får tillgång till vårt premiuminnehåll gratis.

Landor kan ännu inte uppge en exakt tidpunkt för betallösningen.

– Inom den närmaste tiden. Vi har inte slagit fast något exakt datum, utan först testar vi genom inloggning och inom en nära framtid kommer betaltjänsten att införas.

Varför ska man betala just för VN då det finns innehåll att läsa gratis på internet?

– Läsarundersökningar visar att i en global värld är det lokala viktigt. Västis har ett brett utbud lokala artiklar, nyheter, opinion, kultur och sport. Vi granskar det lokala samhället och makthavarna. För samhällsdebatten är det viktigt med flera röster.

Då det gäller den digitala läsningen är det också lättare att vara lyhörd för vad läsarna är intresserade av.

– Via analytiken ser vi dagligen vilka artiklar som lockat till läsning. Det är spännande att följa med vilket slags innehåll som intresserar våra läsare.

Använd ditt gamla konto

Marina Holmberg lyfter fram Västra Nylands printprenumeranter som oerhört viktiga och värdefulla, och säger att man samtidigt behöver erbjuda kunderna alternativ till papperstidningen.

– Vi tror och hoppas att folk vill betala för vår journalistik också digitalt.

– Digitalt nås man dessutom av nyheterna snabbt och för läsarnas del är del förstås bra att Västis har material på olika plattformer. För oss som jobbar med dagliga materialet är det en intressant utmaning att skapa det materialet, säger Thomas Sundström, journalist vid Västra Nyland.

De som redan har ett konto på Vastranyland.fi kommer inte att behöva skapa ett nytt konto i och med inloggningsfasen och övergången till betallösningen.

För att kunna läsa Premiuminnehållet behöver du ha ett digitalt konto. Om du redan prenumererar på papperstidningen eller har en digital prenumeration fungerar ditt gamla konto förutsatt att det är kopplat till din prenumeration. Var vänlig och kontakta kundservice ifall ditt digitala konto inte är kopplat till din prenumeration.

Under en första testperiod kommer materialet gå att läsa även utan prenumeration så länge du är inloggad. Sedan börjar innehållet kosta och då krävs en prenumeration.

Om du inte lyckas logga in och har glömt ditt lösenord så kan du byta ditt lösenord på sidan www.vastranyland.fi/losenord.

Om du inte har ett konto och vill läsa Premiumartiklar kan du skapa ett konto i samband med att du öppnar en Premiumartikel. Alternativ kan du välja "Logga in" upp i högra hörnet på Vastranyland.fi och sedan klicka "Registrera dig!".

VN-Premium kostar 6,90 euro per månad och ger tillgång till alla artiklar på Vastranyland.fi och e-tidningen. Pappersprenumeranter har tillgång till allt digitalt material.

Mer läsning