Besviken men taggad av stödet

Det breda stödet Maarit Feldt-Ranta fick i SDP:s val av presidentkandidat gav henne mersmak. Hon ser fram emot en fortsatt synlig roll inom partiet. Bild: Arkiv

– Jag var seriös. Jag ville verkligen bli partiets presidentkandidat. Det skulle vara falskt att säga att det var roligt att någon annan vann.

Det säger SDP:s riksdagsledamot och partiets andra vice ordförande Maarit Feldt-Ranta från Raseborg. Hon blev tvåa när partiet valde sin presidentkandidat i helgen. Tuula Haatainen fick 8 050 röster i medlemsomröstningen, Feldt-Ranta fick 7 013 röster och Sirpa Paatero kom trea med 1 438 röster.

– Det var ett kanonresultat för mig och en enormt fin upplevelse. Jag fick en nytändning igen.

Man kunde rösta elektroniskt och per post. I den elektroniska röstningen hade Feldt-Ranta det bredare stödet.

– Tuula har varit med längre, hon har varit minister flera gånger. Hon tilltalar den traditionella väljarkåren mer. Jag var utmanaren. Tack vare en kanonkampanj kunde jag knappa in på henne. Det var en stor ära, speciellt med tanke på att det inte var mitt eget påhitt att ställa upp i valet.

Det var med andra ord Haatainen och Feldt-Ranta som delade på de flesta rösterna. Men delade de partiet?

– Jag hoppas åtminstone att fältet är enat. Jag meddelade genast själv att jag ställer mig bakom Tuula och hjälper henne med allt jag kan i hennes kampanj.

Feldt-Ranta säger att det är ett viktigt presidentval som stundar.

– Mycket har förändrats på sex år. Det måste föras en debatt om utrikes- och säkerhetspolitiken. Vi måste ha en kandidat som tar den kampen. Niinistö är den bästa tänkbara samlingspartistiska kandidaten men han företräder ändå en annan värld än vi.

Du sade i helgen till FNB att du inte tänker sitta längst bak i salen. Vad innebär det?

– Inte har jag ju suttit längst bak i salen på länge. Jag är andra vice ordförande i partiet. Men jag är i god form och har fått massor med stöd på en bred bas. Det politiska ledarskapet handlar om att göra saker tillsammans. Jag har lyssnat på vårt gäng och tänker vara synligt framme. Men några nya framtidsplaner har jag inte.

Riksdagsarbetet i höst kommer att präglas av säkerhetsfrågor, tror Feldt-Ranta.

– Säkerheten kommer att vara ett samlande tema. Terrorism, utrikespolitik, antal poliser. Efter valet i Tyskland kommer Europafrågan säkert på agendan. Vi har en helt ny riksdag och en annorlunda regering. Vi har en ny opposition med ett radikaliserat sannfinländskt parti. Regeringen är svagare men det är också oppositionen. Det kommer att bli en intressant och viktig höst.

Mer läsning