Besökshundar och flamenco på årets karneval

Med känsla. – Det är otroligt fint att se att så här många ungdomar vill lära sig flamenco, säger dansläraren Joanna Gefwert. Bild: Sören Jonsson

I år deltog 450 skolungdomar från hela Svenskfinland i Kulturkarnevalen. Det blev ett veckoslut fyllt av kultur, upplevelser och nya vänner. – Man får en otrolig energikick av alla leenden man möter, säger producenten Eva-Helén Ahlberg.

Kulturkarnevalen ordnas för sjuttonde gången och i år ordnades evenemanget i Ekenäs. Skolungdomar från hela Svenskfinland har möjligheten att pröva på bland annat afrodans, 3D-animation, taekwondo, graffiti, Disneymusikal, trolleri och naturkosmetik.

–  Det här är mitt sjätte år och det har alltid varit lika roligt. Det känns inte som att karnevalen upprepar sig, här finns alltid något nytt, säger Emilia Sjöroos från Borgå gymnasium som provar på dansen flamenco för första gången.

Flamenco är en dans från Andalusien i Spanien där man dansar med bestämda steg och med mycket känsla. Dansen passar utmärkt för finländare som annars kanske inte vågar visa sina känslor, säger Joanna Gefwert, som leder workshoppen.

Aamu Haapanen och Senni Kuuranen går i en språkbadsklass i Pasilan peruskoulu och ser fram emot att få umgås med finlandssvenskar och tala svenska hela veckoslutet. Här tar de en paus på flamencokursen. Foto: Bild: Sören Jonsson/SPT

Saara Savusalo har åkt åtta timmar i buss från Karleby för att komma till Ekenäs. Också hon testar på flamenco för första gången. Hon tycker att årets två lurviga nyheter är bedårande: terapihundarna Cindy och Kira.

– Hundarna var torsdagens höjdpunkt, och förstås att få träffa alla vänner som man inte har sett på över ett år.

Elever från Kotka svenska samskola berättar att det är inspirerande att få träffa andra finlandssvenskar då de inte hör så mycket svenska på sin hemort och Pasilan peruskoulu deltar också med en hel språkbadsklass.

–  Det är sista året som jag får delta i Kulturkarnevalen, men nästa år kommer jag kanske som volontär, säger Olivia Metsola från Kotka.

Terapihunden Cindy sprider glädje och lugn på årets Kulturkarneval. Bild: Kulturkarnevalen/Frej Vuori

En trendig konstform just nu är att måla galaxer. Det har Kulturkarnevalen snappat upp och Lisa Nyman leder workshoppen. Hon är konstnär, bildkonstlärare och företagare från Helsingfors och fascineras av hur vacker rymden är. Hon vill förmedla i bildkonst vilka färger och former som finns i rymden. Många som målar galaxer uppskattar dessutom att få sätta sig ner i ett par timmar och vara i stunden.

– Många säger att det är terapeutiskt att få måla galaxer, men för mig är det en konstform.

Den goda stämningen gör Kulturkarnevalen

Emilie Jäntti, ordförande för Finlands Svenska Skolungdomsförbund (FSS) får vara på hemmaplan. Hon är född och uppvuxen i Ekenäs och det här är hennes sjätte Kulturkarneval. Två år var hon själv deltagare, efter det har hon varit med som arrangör.

FSS hjälper till med att ordna kvällsprogram, lekar för att byta isen och talangjakt. Dessutom bjuder man till en debatt där skolungdomarna får testa på att debattera heta skolpolitiska ämnen eller aktualiteter. Men skolpolitik är inte i fokus under karnevalen.

Ett "labb" på Kulturkarnevalen gick ut på att måla galaxer. Bild: Sören Jonsson/SPT

– Man kommer till Kulturkarnevalen för att lära sig något nytt. Och man kommer tillbaka år efter år för att få återuppleva den goda stämningen och få träffa nya och gamla vänner.

Mikael "Gusse" Andersson är karnevalens konstnärliga ledare. Han jobbar till vardags som skådespelare på Svenska Teatern och tycker att karnevalen har en funktion.

– Idén till Kulturkarnevalen kommer från Stafettkarnevalen, men det här är ingen tävling. Det är det som gör att så många trivs. Jag är så glad att vi kan samla alla dessa ungdomar och att vi hjälper folk att hitta vänner över regiongränserna.

"En otrolig energikick"

Det ligger mycket arbete med att ordna ett så stort evenemang för hela Svenskfinland. Kulturkarnevalens producent Eva-Helén Ahlberg säger att hon varje år börjar från noll. Det brukar vara nya kursledare och nya workshoppar varje år.

– Fastän stommen är densamma i Kulturkarnevalen så är allting ändå nytt. När vi syr ihop paketet med olika workshoppar försöker vi hitta inspiration från kulturutbudet på orten. Och på det sättet gynnas det lokala kulturlivet.

Emilie Jäntti, ordförande för Finlands Svenska Skolungdomsförbund, har fått dille på Kulturkarnevalen, och har varit på totalt sex Kulturkarnevaler. Bild: Sören Jonsson/SPT

Och dessutom är Ahlberg och de andra arrangörerna lyhörda på vad ungdomarna vill ha. Till exempel kom idén till besökshundar från ungdomarna. Hundarna sprider lugn och trygghet under kvällarna för dem som behöver dra sig lite tillbaka.

– Det är ett glädjepiller att se när ungdomarna har det roligt. Man får en otrolig energi av alla leenden man möter i korridoren. Jag tycker verkligen om mitt jobb.

Mer läsning