Berghem bättrade på 200 m

Målmedveten. Jonna Berghem har fått en lovande start på säsongen och siktar framför allt på årets utesäsong. Bild: Thomas Sundström

Nordenkampen i Växsjö blev en lyckad tävling för HIK friidrotts Jonna Berghem. HIK:s hopp inom höjdhopp, Linda Sandblom, kom fjärde med höjden 1,79 meter.

"Jonna Berghems start på friidrottssäsongen bådar gott" skrev vi förra veckan (VN 10.2) och lördagens tävling i Växsjö förstärkte optimismen ytterligare.

I tävlingen deltar Finland, Sverige, Norge, Danmark och Island och Berghem lyckades knipa en fin andraplats i loppet på 200 meter.

Hon klockades för tiden 23,90, vilket är säsongsbästa för Berghem som bor i Helsingfors, men är från Skåldö och alltså representerar HIK.

Sveriges Irene Ekelund var snabbast med tiden 23,64.

Även norska Helene Rønningen och danska Mette Graversgaard löpte på under 24 sekunder, men fick nöja sig med tredje respektive fjärde plats.

1,79 för Sandblom

Säsongsbästa hade säkert smakat även för HIK:s Linda Sandblom, men det ville sig inte den här gången.

Hon klarade höjden 1,79, men inte mer, vilket räckte till en fjärdeplats i tävlingen. Även om besvikelsen var stor skriver hon på sin blogg att det samtidigt känns lovande, att hon känner att det går framåt.

– Kroppen och formen känns bättre för varje tävling och denna gång funkade ansatslöpningen igen lite bättre. Det som jag däremot behöver jobba med nu inför FM är ribbpassagen och upphoppet.

Finland på tredje plats

Sveriges Sofie Skoog vann höjdhoppstävlingen i Växsjö med resultatet 1,94 meter före sin landslagskollega Lisa Engman och norska Katarina Mögenburg som båda klarade 1,85.

Finländarna hade överlag svårt att hävda sig i den nordiska konkurrensen. Ett av undantagen gällde tresteg. Simo Lipsanen vann tävlingen i tresteg för herrrar med 16,01 meter medan Kristiina Mäkeläs resultat 13,86 meter räckte till seger på damsidan.

Det finsk blev seger även för Eemeli Salomäki i stavhopp (5,27), Arttu Kangas i kula (19,54) och för Nooralotta Neziri på 60 meter häck (8,11).

Totalt samlade Finland tredje mest medaljer på både dam- och herrsidan.