Beredda att slita för Lill-Breds bär

Färska livsmedel. Jenny och Gustav Hildén vill tillsammans föra vidare traditionen med närodlade råvaror. Bild: Sofia Westerholm

Inför sommarsäsongen har flera förändringar skett på Lill-Breds Bärgård i Ingå. Unga krafter har tagit över och utöver odlingarna betjänar där nu även ett sommarcafé.

Lill-Breds Bärgård är känd för sina jordgubbar runtom i hela Västnyland.

Vid årsskiftet köpte det unga paret Jenny och Gustav Hildén gården och bedriver nu tillsammans verksamheten där.

Tanken var hela tiden att fortsätta med odlingarna som förut men att även förnya en del.

– Vill man klara sig inom finska jordbruket måste man satsa på specialgrödor och något extra. Vi bestämde oss därför att både driva odlingar och sommarcafé här, berättar Gustav Hildén.

Utöver de för många bekanta jordgubbarna, odlas på gården också potatis, dill, majs, ärter och lök. Från hösten är planen att prova på brysselkål.

De närproducerade livsmedlen finns till salu på gården, på torget i Virkby samt i ett flertal butiker i trakten.

Sommarkaféet öppnade paret i mitten av juni och redan har många, både ortsbor och sommargäster, hunnit prova det.

– Det har visat sig var en jättebra kombination att driva både odlingarna och kafé på gården. Folk uppskattar att de får sig en kopp kaffe och en bit tårta i samband med sina uppköp, säger Jenny Hildén.

Allt i kaféet är hembakat och i flera av bakverken används varor från gården.

Knappt om sömn

Paret Hildén är båda uppväxta med odling och närproducerad mat.

– Är man uppväxt med denna livsstil så vill man också föra den vidare. Att kunna odla god mat åt konsumenterna är vad som motiverar mig då väckarklockan ringer okristligt tidigt, säger Gustav Hildén.

En vanlig dag på gården startar klockan fyra på morgonen.

Då sköter Gustav om dagens första plockning av bär medan Jenny börjar baka och ställer i gång för dagen.

17 bärplockare samt fem försäljare hjälper till med arbetet.

Under dagen transporteras varor ut till kunder samtidigt som kaféet välkomnar gäster.

Vid lunchtid ska plantorna vattnas och på kvällen väntar ännu en till plockning innan dagens arbete är klart.

– Många dagar har nog blivit omkring 18-20 timmar långa nu i början innan allt börjar löpa på men så länge man själv tror på det man gör så går det bra, säger Jenny Hildén.

Färska varor uppskattas

Även om närproducerad mat kostar en slant extra, ser paret att många är villiga att satsa det.

– Man visste inget vad man skulle vänta då vi öppnade men jag har varit glatt överraskad över hur bra försäljningen gått, säger Gustav Hildén.

Marjatta Autio-Tuuli och Heikki Tuuli hör till de kunder som år efter år kommer till gården för att handla hem färska varor.

– Vi bor i Helsingfors men spenderar somrarna här. Det hör till att handla allt man kan få från Lill-Breds för ingen annanstans får man så färsk och god mat, säger Autio-Tuuli.

– Det är roligt att se att både sommargäster och lokala hittar till gården. Vi försöker marknadsföra här i trakten med skyltar men också sprida mycket via Facebook, säger Jenny Hildén.

Självplock av jordgubbar

I början av juli startar möjligheten till självplock av jordgubbar.

Då får man som kund komma till gården, själv plocka så mycket jordgubbar man vill ta med sig hem och sedan betala per kilogram man plockat.

Självplocket har tidigare varit möjligt på bärgården och årligen lockat till sig många ivriga.

– Jättemånga har redan nu frågat efter det så det tänker vi fortsätta med. Vi annonserar flitigt både på Facebook och i tidning så fort det är i gång, säger Jenny Hildén.

Genom självplocket vill paret samtidigt kunna visa för folk hur mycket jobb det ligger bakom innan varan finns i affär.

– Många vet inte hur lång och arbetskrävande processen är. En av våra arbetare sa här om dagen att han nu mer än väl förstår varför närodlad mat ofta kostar en slant extra.

Adress: Ingå Kustväg 1620

Drivs av: Jenny & Gustav Hildén

Odlar: jordgubbar, potatis, dill, ärter, lök och majs

Kaféet öppet: mån-tors 10-18, fre 10-20, lör 9-15 och sön 12-19