Hyllning till Leonard Cohen växer i Ekenäs

Leonard Cohens minne hyllades med två fullsatta konserter i kulturhuset Karelia för två år sedan. Nu är man tillbaka med en serie konserter i södra Finland.

Minnet av Leonard Cohen hyllas med en turné.
Det är sju år sedan artisten Leonard Cohen gick bort. För att hylla hans minne uppstod ett samarbete mellan Finland och Irland och för två år sedan, precis från pandemin, gavs två konserter i Karelia i Ekenäs.
– Det var litet av en slump. Jag kom i kontakt med den irländska sångaren Paddy McQuaile som sjunger Leonard Cohen-låtar och frågade om han ville komma hit. Det ville han och sedan byggdes dessutom ett band upp runt honom. Konserterna blev sedan en stor succé, säger Ekenäsbon Dennis Barman som är ett stort Leonard Cohen-fan och initiativtagare till arrangemanget.
Nu är man tillbaka. Paddy McQuaile åker tillsammans med LC Tribute Band, som består av finlandssvenska musiker, ut på en miniturné under påsken.
Starten sker i Åbo den 12 april och avslutas i kulturhuset Karelia på söndagen. Totalt blir det fem konserter på sex dagar.
– Det var egentligen via kulturhuset Karelia som det här sedan byggdes upp. Vi hoppas förstås på något så när välfyllda salar, säger Barman.
Förutom musik av Cohen bjuder konferencieren Charlotta Barman på historiska tillbakablickar av artistens liv.
Musiken som framförs är allt från 60-talet fram till det sista album som kom ut 2019, tre år efter Cohens bortgång. Paddy och bandet försöker inte låta som Leonard Cohen, men de värnar ändå om de ursprungliga arrangemangen.
Evenemanget är på engelska.
Medverkande är Paddy McQualie från Irland (sång och gitarr), samt Lisa Theman (sång), Lotta Ahlbeck (violin), Felix Lönnqvist (piano), Kjell Ekholm (bas) och William Barman (trummor). Charlotta Barman är konferencier och Kristoffer Dahlström (ljudtekniker).

Till minne av Leonard Cohen

12.4, kl. 18: Sibeliusmuseum, Åbo
13.4, kl. 18: Kulturhuset Grand, Borgå
14.4, kl. 19: Nya Paviljongen, Grankulla
16.4, kl. 17: Villa Lande, Kimito
17.4, kl. 18: Kulturhuset Karelia, Ekenäs
ANDRA LÄSER