Historisk reflektion belyser slottet

På forneldarnas natt nästa år blir det stor fest på Raseborgs slott. Kvällens stjärna blir det ljuskonstverk som vann Lights on-tävlingen.

Hemsökt. Vita damen syns på fasaden på Raseborgs slott nästa sommar.
Simon Karlsson
26.10.2016 14:30 UPPDATERAD 26.10.2016 14:39
Konstverket Reflection of History har skapats av ljuskonstnärerna Paula Lehtonen och Jenni Pystynen och projicerar mäktiga bilder på slottets västra fasad. Lehtonen oh Pystynen har hämtat inspiration från intressanta händelser i slottets historia.
– Till exempel det att slottet tidigare var omgivet av vatten och legenden om den vita damen som hemsöker platsen påverkade vår design, berättar Lehtonen.
Duon känner varandra sedan studietiden och har genom åren jobbat en hel del tillsammans. Slottet i sig var inte bekant för konstnärerna tidigare, och Lehtonen hoppas att showen som ska ordnas på forneldarnas natt 2017 ska få upp ögonen för fler finländare.

Internationell konkurrens

Tävlingen arrangerades av Forststyrelsen och humanistiska högskolan Humak, och är ett led i projektet Lights on, som är ett finländskt-estniskt samarbete med målsättningen att lyfta upp historiska platser i de bägge länderna.
– Det är inte bara ett ordskämt, utan vi vill belysa regionens historia och locka folk till platserna. Raseborg är relativt okänt för de stora massorna, konstaterar projektchefen Aino von Boehm vid Forststyrelsen.
Bidrag till tävlingen kom från bland annat Rumänien, Storbritannien och Kina, och även publiken fick rösta. I slutändan stod det mellan Lehtonen och Pystynen och italienska Marco Brianzas Live Fire. Sexmannajuryn med Fiskarsbaserade ljuskonstnären Tarja Ervasti och festivalen Lux Helsinkis konstnärliga direktör Ilkka Paloniemi i spetsen röstade enhälligt för det vinnande bidraget.
– Alla bidrag var bra. Reflections of History var helt tydligt konstnärligt och var inte överdrivet tillgjort, och därför gillade vi det, säger Ervasti.
– Vi hade alla det på första plats. Bidragen var anonyma, vilket jag av egen erfarenhet tycker är bra, så att vi inte ens undermedvetet är partiska, säger Paloniemi.
Konstverket belyser alltså västra fasaden av Raseborgs slott i slutet av augusti nästa år. Det lär bli ett av de mäktigare inslagen i slottets historia.