VR inför tilläggstjänst – Nu kan man köpa en tom plats bredvid sin egen på fjärrtågen

I dag börjar VR sälja tomma tågplatser till sina fjärrtågsresor. Orsaken är att tågpassagerare vill ta avstånd från sina medpassagerar för att minska smittorisken.

Moa Aulanko
23.07.2020 15:00 UPPDATERAD 23.07.2020 15:15
En enkät om tågsäkerhet som VR låtit göra bland sina kunder visar att tågpassagerare främst har varit oroade över möjligheterna att hålla tillräckligt avstånd till andra passagerare. Närmare 60 procent av dem som svarat på enkäten önskade sig möjligheten att kunna boka en tom plats bredvid sin sittplats. Innan den här tilläggstjänsten infördes har VR endast uppmuntrat passagerare att undvika populära resetider för att öka säkerheten.
Att boka en tilläggsplats kan vara upp till 65 procent förmånligare än en vanlig sittplats. En tom tilläggsplats kan bokas i samband med att man köper en vanlig sittplats. VR berättar i ett pressmeddelande att man snart också kan boka en hel arbetshytt för sig själv.
Efterfrågan på säkra resesätt och tilläggstjänster för att öka säkerheten har ökat märkbart. I juni var 53 procent av de som svarade på VR:s enkät intresserade av en tilläggstjänst för att boka en tom plats eller en hel hytt, medan intresserade ökade till cirka 90 procent i juli.