Splatoon 3 levererar mer underhållande färgkladd

Den tredje upplagan av Nintendos onlinesuccé finslipar konceptet ytterligare.

Splatsville heter det nya Hong Kong-inspirerade navet där man kan möta andra spelare och byta utrustning mellan de kladdiga upptågen.
Alexander Ekelund
17.09.2022 14:19

Spel

Splatoon 3.
Format: Nintendo Switch.
Åldersgräns: 7. Betyg:4/5

Spel

Splatoon 3. Format: Nintendo Switch. Åldersgräns: 7. Betyg:4/5
Splatoon är en av Nintendos mest framgångsrika nya varumärken på senare år, så det är inte speciellt konstigt eller överraskande att vi inte sett det sista av serien ännu.
Splatoon 3 är en uppföljare enligt den klassiska ”varför laga något som inte är trasigt?”-devisen; ett spel som i första hand koncentrerar sig på att förfina och utveckla den bas som redan fanns där.
Upplägget är således mycket bekant, där vi uppdelade i lag tävlar om att färglägga arenor i respektive lags kulör. Laget som täckt mest yta vid matchens slut vinner – med diverse finesser och variationer till det.
Tre spel på sju år trots allt är inte överväldigande mycket när allt kommer omkring, så än visar konceptet inga direkta symptom på trötthet. Det är fortfarande lika tillfredsställande, och känns bättre än någonsin, att dränka allt och alla i kaskader av kletig färg och kasta sig från pöl till pöl i sin flexibla bläckfiskform.
De tendenser till nytänk som trots allt finns hittas framförallt i enspelarkampanjen. Storyn är mer utbroderad än tidigare och ordningen på banorna inte lika förutbestämd. Kampanjen är kul så länge den varar, men hade möjligen mått bra av lite större miljövariation.
Splatoon är fortfarande en lika unikt barnvänlig och uppiggande färgglad ”Nintendo-fiering” av den vanligtvis så slentrianmässigt realistiska och våldsamma onlineactiongenren. Till en eventuell fyra är det kanske dags att röra om i grytan lite mer, men här och nu är Splatoon 3 är allt det behöver vara.