Under förra veckan snöade det ymnigt i södra Finland. Lojo var den snörikaste kommunen i söndags, med ett snödjup på 47 centimeter. De närliggande kommunerna har ungerfär lika mycket snö. Även i huvudstadsregionen har man mellan 25-40 centimeter snö.
För måndagen utlovades mer snö då en så kallad snökanon ska dra in över södra Finland söderifrån. Det är ett väderfenomen som uppstår i kustområden vintertid när en stor mängd kall luft strömmar ut över öppet vatten. Temperaturskillnaden får vattnet att avdunsta och bildar moln som omedelbart ger ifrån sig snö. Med vindens hjälp förs snöfallet in över land där det förstärks.
Meteorologiska institutet gick ut med en varning om mycket dåligt väglag under måndagskvällen och på tisdag. Kraftig snöyra gör att sikten på vägarna är dålig och olycksrisken höjs.
Snöfallet har också lett till att vissa närtåg i huvudstadsregionen kör färre turer medan VR varnar för förseningar på fjärrtågen.
Hur den kommande vintern ser ut på vägar och på rälsen är ännu lite oklart. Vädret påverkas av klimatförändringen. Trots att det nu är snö och minusgrader, förutspår den medellånga europeiska prognosen att perioden januari-mars kan vara 0,5 -2 grader högre än vanligt. Trots det kan vi ha perioder med rejäl kyla.
I de västnyländska kommunerna har snöröjarna fått jobba för fullt under veckoslutet. I lokala Facebookgrupper har man sett både ris och ros till snöröjningen. Det handlar om områden som är oplogade, men också mycket beröm för snöröjningen och förståelse för den omöjliga ekvationen att få allt plogat genast.
Redan nu är det stora snöhögar på gator, torg och gårdar. I Ekenäs kan det bli problem att hitta förvaringsplatser för snön eftersom den mest centrala deponeringsplatsen vid Ramsholmens parkering är förvaringsplats för byggarbetena vid Södra viken.
Mycket snö och kyla är också problematiskt med tanke på det energispartalko finländarna blivit uppmanade till och även följt. Det har ju varnats för elbrist i vinter. Fingrids vd Jukka Ruusunen listar i en intervju för Kauppalehti tre osäkerhetsfaktorer som påverkar tillgången på el: Olkiluoto 3, hur mycket el vi kan få från grannlandet och så vädret, som är den största osäkerhetsfaktorn. Han hoppas på mildare väder för då blåser det mer och det gynnar vindkraften. Han utesluter ändå inte elavbrott på ett par timmar. Så långa avbrott klarar eluppvärmda hus bra av.
Ruusunen har ändå goda nyheter åt alla de som vill bada julbastu i år. Det ska nog lyckas även om många steker skinka då, eftersom industrin trappar ner till julhelgen.
De som bor på områden där det finns luftledningar har redan nu drabbats av strömavbrott. Under helgen var cirka 400 hushåll i Raseborg, på måndagen mitt på dan var det cirka 100 hushåll i Raseborg och Ingå ännu utan el.
För alla vinterälskare är den tidiga snön förstås en lottovinst. De ivrigaste skidåkarna var ute i spåren redan då det fanns några centimeter snö.
Skidcentren i södra Finland kan förhoppningsvis se fram emot en lång säsong. Påminne skidcenter hade redan barnbacken öppen under veckoslutet och till nästa veckoslut hoppas man ha alla backar i skick. I regionen finns redan skidspår och med så här mycket snö torde det räcka med natursnö en tid framöver.
Det här blir förhoppningsvis en vinter då alla barn och unga kan åka skidor, skridskor och pulka. I skolorna kan man ha skid- och skridskoundervisning, något som varit på undantag under snöfattiga vintrar.
Då det redan nu finns så här mycket snö torde en hel del vinterutrustning landa i julklappssäcken. Det här är förstås något som alla sportbutiker är glada över. Det har varit många svarta vintrar då skidorna och skridskorna blivit kvar i hyllan.
Med så här mycket snö så är det sannolikt att vi får en vit jul även i söder. Då ska vi passa på och ta ut av allt av det härliga vintervädret, få bättre kondis, röda kinder och uppleva barndomens snörika jular.
ANDRA LÄSER




