Wiman kör för seger i Washington

I helgen fortsätter GRC–serien i rallycross med en deltävling i Washington i USA. Pojobon Joni Wiman siktar på en seger i säsongens sjunde tävlingshelg.

Snabb bana. Joni Wiman ser fram emot helgens GRC–lopp.
Jesper Sundström
27.07.2016 18:00
Efter en dryg månadslång paus fortsätter GRC–serien den kommande helgen. Tävlingsplatsen är Washington och finalen körs sent på lördagskvällen, finländsk tid. Joni Wiman siktar på att ta säsongens första seger. Han berättar att man har ett stort mål tillsammans med stallkamraten, svensken Sebastian Eriksson.
– Att köra hem Hondas första seger i en rallycrossdeltävling är någonting vi hoppas uppnå ännu i år. Vi har redan nått pallplatser, så en seger är följande steg, säger Wiman.
Det är första säsongen som Honda deltar med sin bil i GRC–serien. Inför helgens lopp är Wiman på samma gång en av tre förare som kommit från semifinal till final i varje lopp.
– Jag har hittat en jämnhet, men härnäst gäller det att hitta framgångar. Bilens utvecklingsskede är mer eller mindre över för i år. Jag kör en testdag innan loppet, men det blir säsongens sista. Efter det kommer vi endast göra ändringar med tanke på banorna, säger han.
Vidare säger han att ett steg på den vägen kommer att synas redan i Washington.
– Jag kommer köra mera med tanke på resultatet än på bilens tillförlitlighet. Vi är heller inte längre ute efter att få extra kilometer.

Sjunde plats

Med sex deltävlingar undan och lika många kvar, ligger Wiman på en sjunde plats i totaltabellen. Som redan nämnt gör Wiman ingen hemlighet av att målet är att stiga i tabellen.
– Höstens deltävlingar är de vi skall nå resultat på. Jag trivs på snabba banor där man kan köra för fullt.
Banan i den amerikanska huvudstaden kommer precis att vara en sådan. De två senaste åren har deltävlingen i Washington avgjorts på en teknisk och långsam bana, men i år har arrangörerna ändrat på upplägget. Det kommer inte saknas möjligheter att köra fort under helgen.
Wiman har redan bekantat sig med den nya banprofilen och tycker om förändringarna.
– Däremot hoppas jag på bättre väder än vad fallet varit under de två senaste loppen. Då förstörde regnet och de annars dåliga förhållandena mycket, säger Joni Wiman.

Totaltabellen efter sex deltävlingar

1) Tanner Foust Volkswagen, 295, 2) Steve Arpin Ford, 286, 3) Scott Speed Volkswagen, 279, 4) Brian Deegan Ford, 248 5) Patrik Sandell Ford, 243, 6) Sebastian Eriksson (SWE) Honda 214, 7) Joni Wiman Honda, 193.

ANDRA LÄSER