På lördag öppnas kulturhuset Fokus med konst och konstnärer på plats

På lördag välkomnas allmänheten till kulturhuset Fokus i Karis. Nya konstverk och två utställningar står på programmet på Konstens dag.

På lördag invigs skulpturen Kolonn av bildkonstnär Ida Koitila vid kulturhuset Fokus i Karis.
Mira Strandbergmira.strandberg@vastranyland.fi
18.08.2022 15:20 UPPDATERAD 19.08.2022 13:32
På lördag klockan 14 invigs skulpturen Kolonn på gården till kulturhuset Fokus i Karis. Skulpturen är gjord av bildkonstnär Ida Koitila och var det vinnande bidraget i en konsttävling för ett konstverk för platsen. Skulpturen är 3,6 meter hög och består av fyra granitblock som är staplade på varandra. Stenarna är kraftigt skårade och skårorna lyser randigt färgglada. Varje sten har sin en egen färg.
Konstverket är det första offentliga konstverk enligt procentprincipen i Raseborg och invigs med tal av stadsfullmäktiges ordförande Anders Walls, kulturchef Lotta Lerviks, Pro Artibus vd Mikaela Lostedt och konstnären Ida Koitila.
Efter invigningen öppnas utställningar i Galleri Centrum och Galleri Promenade i Fokushuset. I Galleri Centrum visas en miniutställning av arbetsgruppen Remes&Ruotsalos koncept Transparent World. Utställningen dyker via slocknade ytor djupt ner i känslornas värld. Utställningen är en del av den större helheten Ikävän anatomia, som ställdes ut i Finlands glasmuseum i Riihimäki år 2020. Den består av träskulpturer, målningar och verk gjorda av glas.
Konstnärerna Helmi Remes och Panu Ruotsalo deltar i Konstens dag och berättar om sin konst och om utställningen.

Barnens rättigheter i fokus

I Galleri Promenade presenterar Luckan Raseborg en utställning om barnens rättigheter och de nordiska länderna. Verken på utställningen visar landskap från Norden skapade av en av våra främsta barnboksillustratörer Linda Bondestam, utifrån teckningar av barn. Varje verk presenterar en rättighet, såsom rätten att ha ett namn, rätt till sjukvård, rätten att ha en åsikt och på verken kan åskådare leta efter detaljer såsom de nordiska flaggorna.
Utvecklingskoordinator Pamela Andersson från Luckan Raseborg är på plats på utställningen och berättar mera.
År 2021 köpte Raseborgs stad konstverket DoReMi av glaskonstnär Camilla Moberg. Nu är verket
placerat i andra våningen i kulturhuset Fokus. Camilla Moberg deltar i Konstens dag kl. 14-15.30 och berättar om sin konst och konstverket DoReMi.
Under dagen är också kulturplanerare Sirpa Huusko på plats och berättar om utställningsverksamheten och svarar på frågor.

Konstens dag i Kulturhuset Fokus lördag 20.8 kl. 14-17.

ANDRA LÄSER