Bättre folk bjuder till – beblandar sig villigt med ortsbor

Inga drevkarlar. Olof Palmén (gitarr), Carl-Johan Langenskiöld (bas), Wilhelm Wahlroos (trummor), Carolus Aminoff (sång) Bild: Pressbild

På helgen återvänder Bob Malmström till Karis. Drygare än någonsin. Nu får man se dem både på scenen och på vita duken.

Det var en gång de skräniga flashrockarna i The Dogshit Boys som släpade med sig Bob Malmström till Karis och Pub Norris med löften om den bästa publiken någonsin. Och på den vägen är man.

– Karis är vår andra hemmaplan. Varje spelning på Norris har varit lyckad och varje gång undrar man om nästa spelning ska bli en flopp.

– Karisborna är rediga och ärliga människor. Vi passar dem och de passar oss. Vi talar samma språk. Och personalen på Norris sköter så bra om oss. Det är som att komma hem till farmor och farfar, säger sångaren Carolus Aminoff, också känd som Kjell Simosas.

Världspremiär

På fredag och lördag den 3 och 4 februari blir det ändå någonting i hästväg jämfört med de tidigare spelningarna – åtminstone i omfång. Bob Malmström ordnar ett tvådagarsevenemang som man döpt till Bobfest.

På lördag blir det världspremiär för en dokumentärfilm som spelades in under en av Bob Malmströms turnéer i Kina.

– Filmen handlar dels om oss, dels om de lokala invånarna och deras kultur. Det är trots allt ganska ovanligt med västerländska band i Kina, speciellt sådana som vi.

Bandmedlemmarna har inte ens sett filmen själva.

– Så om man ser någon smyga ut ur biosalongen mitt i förevisningen så kan det vara vi.

Bra blandning

Men Bobfest inleds redan på fredag. Då kommer Bob Malmström att framföra sitt första album "Tala svenska eller dö" i dess helhet för första gången någonsin.

– Vi har inte spelat så mycket från den skivan på sistone.

På lördag blir det sedan ett mer sedvanligt Malmström-set med låtar bland annat från plattan "Vi kommer i krig" som kom ut i september.

Under helgen spelar också gamla goda The Dogshit Boys och Berusat Uppror från Karis. Förutom dem kommer thrashbandet Nuclear Omnicide från Kyrkslätt och highspeedrocktrion The Backstabbers (Tänk Hellacopters!) från Helsingfors att presentera sig för Västnyland.

Inget skämt

Bob Malmström har spridit sitt borgerliga musikaliska budskap i snart sju år.

– I början var det många som undrade vad vi var för ett skämt. Men 230 spelningar och tre album senare kan man konstatera att det har gått riktigt bra för oss.

Trots att Bob Malmströms sångtexter är svenska har man mer finskspråkiga fans. Borgarcore tycks gå hem över språkgränserna.

– Vi spelar mycket utanför Finland och Svenskfinland. Språket kanske inte har så stor betydelse när man vrålar ut orden. Men vi kommer aldrig att vinna någon Grammy.

Bobfest som i bästa fall bjuder på sex fullånga spelningar och en filmförevisning kostar 9 euro för en dag och 15 euro för två. Biljetter fås enbart vid dörren.

Mer läsning