En dog och en skadades när båtar krockade i Hangö

Utryckning. Såväl en läkarhelikopter som gränsbevakningens räddningshelikopter kallades till Hangö på lördagen när en person omkom i en båtolycka. Bild: Christoffer Holm

Två båtar kolliderade på lördagen i samband med motorbåtsevenemanget Poker Run. En person omkom i olyckan.

Ungefär klockan 12.30 på lördagen skedde en båtolycka i samband med båtevenemanget Poker Run i Hangö.

– Det som hände var att en motorbåt, som deltog i tävlingen, kolliderade med en fritidsbåt, säger Tommi Salopelto vid Finska vikens sjöbevakning.

Inledningsvis meddelade Sjöbevakningen att två personer skadades i kollisionen och att den ena skadades allvarligt. De skadade personerna befann sig i fritidsbåten när olyckan skedde. Enligt Sjöbevakningen fanns fyra personer ombord på fritidsbåten.

– Vi har inga uppgifter om att motorbåtsföraren eller någon annan skulle ha skadat sig, säger Salopelto.

Däremot meddelade polisen i ett pressmeddelande klockan 17.25 att personen som hade skadats allvarligt också avled av sina skador. I samma pressmeddelande skriver polisen att den andra personen som skadades i olyckan vårdas på sjukhus.

Polisen meddelar även att olyckan undersöks och att brottsrubriceringen blir mer exakt i takt med att undersökningen framskrider. Polisen skriver dessutom att det för tillfället inte finns någonting mera att meddela om olyckan och att utredningsledaren informerar mer om fallet tidigast på måndag.

Dessutom skriver Olycksutredningscentralen på Twitter att en undersökning påbörjats.

"Tanken är att komma upp i så hög hastighet som möjligt"

Christoffer Holm har besökt Poker Run cirka fem gånger och var på plats när motorbåten kraschade in i fritidsbåten.

– Båtarna brukar starta med noggranna avstånd och tydliga regler, så att svallvågorna från den föregående båten lägger sig, säger han.

De snabbaste båtarna som deltar kör över 200 kilometer i timmen.

– Tanken är ju att komma upp i så hög hastighet som möjligt. Men något sådant här har aldrig förr inträffat. Dessutom var det perfekt väder, helt vindstilla.

Han vet inte exakt vilken båt den deltagande motorbåten kolliderade med. Allt gick väldigt fort, säger han. En video som en person i publiken lagt upp på Twitter visar hur muskelbåten slirar ut mot höger, kolliderar mot fritidsbåten och flyger upp i luften. I fritidsbåten satt åskådare.

Men exakt vad olyckan berodde på vill Tommi Salopelto vid Sjöbevakningen inte uttala sig om. Salopelto kommenterar heller inte videoklippet på Twitter, eftersom han inte sett det. Bara några få båtar hade fått göra sitt lopp när Poker Run avbröts. Över 30 fick aldrig starta. Fritidsbåtarna och publiken återvände till hamnen snart efter att tävlingen blåsts av.

– Det var såklart dyster stämning i hamnen. Stämningen brukar vara som på en festival. Hastighetstävlingen är bara ett moment. Sedan äter man ihop och spelar poker, säger Holm.

Snabb insats

Räddningsarbetet var i full gång klockan 14 och enheter från Sjöbevakningen, räddningsverket, polisen samt frivilliga sjöräddningssällskapet var på plats. En läkarhelikopter och gränsbevakningens räddningshelikopter kallades också till olycksplatsen.

Tommi Salopelto vid Sjöbevakningen säger att insatsen kom i gång snabbt.

– Några av våra båtar var på plats för att övervaka den normala trafiken och de kallade på förstärkning när de upptäckte vad som hände.

Mer läsning