Bäst i Bulgarien

Segrare. Dirigent Monica Henriksson visar upp segerdiplomet bland glada kördamer. Bild: Privat

Damkören Girls’n Qvinns blev utsedd till bästa kör i sin kategori på en internationell körfestival i Balchik, Bulgarien.

Tävlingen Chernomorski zvutsi samlade tjugoen körer från tio länder till den lilla kuststaden Balchik vid Svarta havet i östra Bulgarien under fem dagar förra veckan. Tävlingsresultaten offentliggjordes vid en galaceremoni i lördags.

Girls'n Qvinns utsågs till bästa kör i kategorin lika röster, alltså damkörer, barnkörer och manskörer, tillsammans med damkören Tartu Ülikooli Akadeemilise Naiskoori vilislaskoor från Estland. I kategorin tävlade sex körer.

– Det var en överraskning men jag är mycket glad och stolt över min kör, säger dirigent Monica Henriksson.

– Som körmedlem är man jätteglad över att vi har en dirigent som har fått ihop det hela, säger körens ordförande Mia Friman.

Lokal arrangör

På tävlingsrepertoaren hade kören bland annat sången Ant han dansa med mig i arrangemang av Jonathan Lutz. Eftersom ett av kraven för att delta var att man måste ha ett stycke komponerat av en bulgarisk kompositör hade Girls'n Qvinns valt att plocka in ett verk som Johanna Almark-Mannila arrangerat till musik av kompositören Petar Liondev och text av Lars Huldén.

Dessutom sjöng kören den svenska körklassikern I furuskog, Sibeliussången Tuule tuuli leppeämmin och Jubilate Deo av Sandra Milliken.

– Då man deltar i en tävling måste man ha ett annat slags repertoar än då man uppträder för publik. I en tävling ska man visa på bredd i sitt kunnande, och det tycker jag att vår repertoar hade, säger Henriksson.

Det var första gången kören deltog i en tävling.

– Resultatet bekräftar min tanke: Om vi kämpar och jobbar bra så är vi en bra kör, och det fick vi bevis på. Vi kan tävla, säger Henriksson.

26 damer från kören deltog i festivalen och tävlingen. En av dem var Carina Enberg, som sjunger andra sopran.

– Det var spännande att få uppleva tävlingen för det var en helt ny upplevelse – fast lite nervöst var det nog. Men vi har nog jobbat för våra sånger, och resultatet kändes helt suveränt, säger hon.

Mera program

Härnäst ska kören börja öva in filmmusik och siktar på en konsert med det temat.

– Och så måste vi ju börja se fram emot vårt 15-årsjubileum snart, åren går ju så fort, säger Henriksson.

Utöver tävlingen deltog kören i gemensamma körworkshops och sjöng även några egna sånger på olika håll i den lilla staden.

– Vi hade gärna uppträtt mer i det officiella programmet så det var jag lite besviken över. Men i stället ordnade vi en egen spontankonsert vid hotellet, säger Henriksson.