Barockviolinens drottning besöker Ekenäs

Engelska violinvirtuosen Rachel Podger och den välrenommerade orkestern Tapiola Sinfonietta besöker Ekenäs i jultider.

På programmet står vacker och praktfull barockmusik av Johann Sebastian Bach och italienska kompositörer. Musiken är både lugnande och full av livsglädje på en gång. Som konsertstjärna strålar violinisten Rachel Podger som har fått många stora pris, bland annat det prestigefyllda Bach priset som delas ut av Royal Academy of Music och utmärkelsen Årets konstnär 2018 av tidningen Gramophone.

Esbo stadsorkester Tapiola Sinfonietta är en internationellt välansedd orkester som är känd för sin höga standard. Orkestern uppträder ofta utan dirigent, så också i Ekenäs. Barockmusiken är ett veritabelt ymnighetshorn som charmar med sina sjungande, lätta och dansanta melodier, men också erbjuder lugna och meditativa avsnitt som motvikt till det glättiga. Under konserten framförs fyra verk.

Bachs violinkonsert a-moll och Orkesterseiren nr 1 är gamla klassiker som hör till alla violinisters repertiar, säger Tapiola Sinfoniettas cellist Jukka Kaukola, som liksom många andra av musikerna i orkestern, särskilt har studerat barockmusik.

I Dall'Abacos Concerto grosso får publiken njuta av dialogen mellan solister och en mindre instrumentensemble, och Veracinis lekfulla ouvertyr är medryckande från de första tonerna.

Ekenäs kyrka torsdagen den 19 december klockan 19

Mer läsning